gewonnen selectie

opZoom geselecteerd voor Vreedenhoff in Arnhem

Na een inspirerend selectietraject is opZoom in de winter van 2016-17 geselecteerd om samen met Vreedenhoff na te gaan denken over het nieuwe hart van dit bijzondere woon-, zorg-, en activiteitencentrum aan de Velperweg in Arnhem. Het afgelopen jaar heeft opZoom in workshops, ontwerpsessies en overleggen de eerste concepten ontwikkelt om ‘Het gezelligste huis van Arnhem’ ook aan de Velperweg deze welverdiende uitstraling en allure te gaan geven.

-> naar de projectinformatie van Vreedenhoff in Arnhem

Van kantoor naar wonen voor GGZ Oost Brabant

GGZ Oost Brabant is de komende jaren druk bezig met haar (her)huisvestingsplan. Verschillende locaties worden tegen het licht gehouden en gerevitaliseerd, getransformeerd of (tijdelijk) afgestoten. Na een succesvolle selectieprocedure onderzoeken opZoom en GGZ Oost Brabant sinds juni 2016 de mogelijkheden om in het hart van Veghel het bestaande Regionaal Gezondheidscentrum uit begin 2000 te transformeren tot een woonzorgcomplex voor ouderen met een psychiatrische aandoening. Bewoners krijgen een eigen appartement met keuken en badkamer en delen daarnaast verschillende (formelere en informelere) ontmoetingsruimten met elkaar. Het herstellen met (ipv van) de aandoening in een prettige en veilige woonomgeving, met voldoende ruimte voor zelfstandigheid en zingeving, staat hierbij centraal.

Het woonzorgcomplex in Veghel in het Brabants Dagblad, juni 2017.

-> naar de projectinformatie van de zorgappartementen in Veghel

opdrachtgever GGZ Oost Brabant Rosmalen-Boekel
ontwerp Marie-Jeanne Sas met Ronnie van den Wildenberg en Corné van de Kraats
project herwaardering van het Regionaal Gezondheidscentrum tot een woonzorgcomplex met 54 woonstudio’s, een kennis- en behandelcentrum en diverse ontmoetingsruimten
status in uitvoering, oplevering voorjaar 2018

selectie Saronix-Lookwartier Doetinchem gewonnen

De afgelopen maanden hebben we met de KlaassenGroep en SAB intensief gewerkt aan onze gezamenlijke inzending voor het Saronix-terrein en het Lookwartier in Doetinchem, twee bijzondere locaties bij het centrum, elk met geheel eigen karakter. Deze samenwerking is beloond met een overtuigende keuze van Sité Woondiensten (met Estinea) voor ons plan. We kunnen meteen vol aan de slag met de grote variatie aan betaalbare en energieneutrale huurwoningen (56)!

-> naar de projectinformatie van Saronix en het Lookwartier in Doetinchem

vernieuwing van Zuiderhoek (voorheen De Muts) Wijchen

Zuiderhoek (voorheen ‘De Muts’) is een stoer ontworpen appartementencomplex uit de vroege jaren ’80 dat door haar donjon-trappenhuis-torens aan de entreezijde oogt als een woonburcht. Het complex ligt aan de zon- en balkonzijde mooi in het groen en het ligt tevens dicht bij de voorzieningen. Het wordt vooral bewoond door ouderen.
Na een succesvolle selectieprocedure in de zomer van 2016 hebben we in opdracht van Hendriks Bouw en Ontwikkeling uit Oss voor woningbouwvereniging Talis voorstellen gedaan om de uitstraling van het inmiddels wat sleetse complex te verbeteren, zowel aan de buiten- als binnenzijde. De stoere uitstraling is hierbij wat verzacht, met behoud van het eerlijke karakter van het gebouw. Tegelijkertijd wordt het gebouw flink onderhouden en verduurzaamd, zodat het er zeker weer 25 jaar tegenaan kan.

-> naar de projectinformatie van Zuiderhoek in Wijchen

Renovatie en verduurzaming Catharinahof Nijmegen

Samen met De Variabele hebben we half oktober 2016 de selectie voor de renovatie en verduurzaming van Catharinahof voor woningcorporatie Standvast Wonen in Nijmegen gewonnen!

Catharinahof is een leefgemeenschap van ouderen die samen maar wel zelfstandig wonen. In het gebouw zijn naast de 85 appartementen een aantal gemeenschappelijke ruimten waar dagelijks wordt gegeten, bewoners elkaar ontmoeten en ook verjaardagen en feestdagen gezamenlijk worden gevierd. De gemeenschappelijke factor die de bewoners bindt, is de interesse in het religieuze leven en in elkaar.

Het uit 1981 stammende gebouw was toe aan een renovatie en verduurzaming. opZoom heeft hier met de Variabele een winnende visie op ontwikkeld. Hierbij worden de afzonderlijke woningen verduurzaamd en voorzien van een nieuwe keuken en sanitair. En op gebouwniveau is naast de aanpassingen aan het terrein het duidelijk herkenbaar maken van de entree, een belangrijk element van het ontwerp. We kiezen ervoor om de smalle en ook donkere entree te verbreden en beter aan te lichten. Tevens laten we uitstraling van de interieurafwerking doorlopen naar buiten. Visueel wordt de entree zo nog breder en duidelijk herkenbaar. De nieuwe entree heeft de zelfde breedte als de loper en de nieuwe luifel. Zo versterken de ingrepen elkaar en zullen bezoekers niet meer gaan zwerven om het gebouw.

-> naar de projectinformatie van Catharinahof Nijmegen

Pius in Woerden gewonnen

Samen met aannemer Reinbouw hebben we begin juli 2016 de selectie voor 30 appartementen voor woningcorporatie GroenWest in Woerden gewonnen! Op een groene locatie net buiten het historische centrum van Woerden en in nauwe samenhang met een mooie jaren’50 Pius X school worden deze appartementen het komende anderhalf jaar gerealiseerd. We werken integraal en in Design en Build met elkaar aan deze mooi nieuwe opgave.

-> naar de projectinformatie van Pius in Woerden

opZoom ontwerpt en bouwt samen met Trebbe Woonpark Veenderhorst

opZoom heeft samen met Trebbe de selectie gewonnen voor de Design, Build & Maintain opdracht voor het nieuw te bouwen Woonpark Veenderhorst in Ede!

In twee fasen worden in de komende 3 jaar 74 betaalbare grondgebonden huurwoningen en 28 huurappartementen voor de huurders van woningcorporatie Woonstede gerealiseerd in de naoorlogse wijk Veldhuizen. opZoom ontwierp ook al het stedenbouwkundig plan voor deze locatie en was verantwoordelijk voor het Voorlopig Ontwerp van de architectuur van de woningen.

-> Voor meer informatie zie de projectpagina van Woonpark Veenderhorst.

Geselecteerd voor verduurzaming witte woningen Arnhem

In de afgelopen decennia zijn de 145 witte woningen in het Broek, Arnhem, qua beeld sterk versoberd. Door het verwijderen van onder andere de overstekken, schoorstenen en luifels zijn de specifieke elementen van deze woningen verdwenen. Samen met het toevoegen van een aanbouw met een andere materialisatie is er een versoberd en onevenwichtig beeld ontstaan.
In het plan van het team Jacobs gaat opZoom uit van het herstel van een aantal beeldbepalende aspecten. Zo herstellen we het doorgaande overstek ter plaatse van de bakgoot en de luifel boven de voordeur. Hiermee ontstaat er een gevel met meer diepte en contrast en wordt de voortuin (de extra kamer) meer onderdeel van de woning, een karakteristieke ruimte die zo specifiek is voor het Broek.
De met Trespa beplate achtergevel wordt voorzien van een nieuwe gemetselde gevel. Door deze nieuwe gevelafwerking kunnen we de voor- en achtergevel qua beeld en sfeer meer naar elkaar toebrengen, met donkere plint, lichte bakstenen gevel en overstekken.
Met deze bovenstaande aanpassingen herstellen we enkele karakteristieke elementen en voegen nieuwe elementen toe die bijdragen aan een rijker beeld. Iets om trots op te worden!

opdrachtgever Jacobs Beheersbaar Onderhoud in opdracht van Vivare Arnhem
ontwerp Johan Blokland
project verduurzaming van 145 grondgebonden woningen
status oplevering december 2015

opZoom wint selectie Nieuw Kadekwartier Arnhem

opZoom is op basis van een sterke en aansprekende visie voor de nieuw te ontwikkelen woonwijk Nieuw Kadekwartier geselecteerd. Deze woonwijk ligt tegen de oostzijde van het historische centrum van Arnhem aan. De visie richt zich op het creëren van een wijk waarin stedelijk kan worden gewoond en waarbij de referenties naar het industriële verleden sterk aanwezig zullen zijn. Het appartementen gebouw de Gashouder is hierin de vooruit geschoven post.

-> naar de recente projectinformatie van het Nieuwe Kadekwartier

opdrachtgever Volkshuisvesting Arnhem en Kuiper Arnhem Bouw en Ontwikkeling
ontwerp Johan Blokland, Ronnie van den Wildenberg en Marcel Plomp
project ca. 50 appartementen en 130 stadswoningen in diverse types