De Winckelsteegh Nijmegen

 

Diverse projecten op het oude landgoed De Winckelsteegh, in opdracht van Pluryn, een zorgorganisatie voor mensen met een handicap en complexe zorgvragen.

 

 

 

 

 

Pluryn ondersteunt mensen van alle leeftijden met een lichamelijke en/of verstandelijke handicap bij wonen, werken, leren en vrij tijd. De stichting werkt vraaggericht en heeft als doel daarbij een zo volwaardig en zelfstandig mogelijke positie van mensen met een handicap in de smaenleving tot stand te brengen. Zij is regionaal en landelijk actief en wekrt vanuit meer dan honderd locaties in Gelderland, Noord- en Midden Limburg en Noordoost-Brabant.
Op het bosrijke landgoed De Winckelsteegh van Pluryn wordt momenteel de laatste fase van de vernieuwing en herinrichting van het terrein ingezet. Het enigszins verrommelde en ietwat sleetse landgoed met verouderde gebouwen is de laatste jaren in ere hersteld. Het terrein is tevens opengesteld en gaat een steeds hechtere relatie aan met haar omgeving. De nieuwe woningen voor de cliënten zijn opgeleverd, en de dagbesteding heeft een goede plek gevonden in De Jol en Het Rif. De manege en het zwembad kunnen weer een flinke tijd mee, en de oude boerderij is omgetoverd tot een lunchcafé met vergaderzalen, Meneer Vos.

opZoom is gevraagd om voor Pluryn een aantal ontwerpopdrachten op te pakken en uit te gaan voeren.

Interieurontwerp en kleuradvies exterieur Hoofdgebouw De Winckelsteegh
Het oude landhuis uit begin 1800 (gemeentelijk monument) had aan de buitenzijde nog enigszins de grandeur van het oude landgoed, dat ooit aan de bekende Nijmeegse familie Dobbelmann toebehoorde. Een rijk gedecoreerde trap en entreepartij leidde nog steeds naar de chique belétage, met eronder de laag voor voorheen de keukens, magazijnen en het nodige personeel. Van binnen was het pand echter al lang geleden zeer doelmatig en functioneel verbouwd tot eerste een katholiek verzorgingshuis voor ‘geestelijk gehandicapte’ kinderen, en later tot het kantoorgebouw voor de medewerkers op het terrein.
Uitgangspunt van het interieurontwerp is om, zoals toentertijd erg gebruikelijk was op oude landgoederen, de natuur om het pand heen weer het landhuis in te halen. De industrialisatie vergrootte de hang naar de natuur, en natuurlijke motieven en kleuren deden hun intrede in veel, vaak rijk gedecoreerde interieurs, resulterend in de art deco / art nouveau.
Met minimale middelen is deze natuurlijke verkleuring van het interieur gemaximaliseerd door per verdieping een andere kleur uit de veer van een pauw te kiezen; het stijlicoon uit die tijd. Daarbij zijn tevens de van oorsprong klassieke en statige indeling van de wanden weer in ere hersteld, door het toepassen van een eenvoudige lambrizering en dito overgangszone naar het plafond. In representatieve ruimten is in deze zone een ‘panorama Winckelsteegh’ aangebracht, een 360 graden foto van het landgoed in fotobehang. Toiletten en pantrys zijn in eenzelfde stijl heringericht en bezoek wordt nu ontvangen in een geheel vernieuwde ontvangstruimte met nieuwe (post)kastenwand en receptiebalie.
Tijdens de uitvoering van het interieur is meteen ook de buitenkant van het monumentale pand aangepakt. De kleurstelling is in oude glorie hersteld en opgefrist door onder andere de kozijnen en ramen weer cremewit te schilderen, waardoor oud houtsnijwerk weer zichtbaar is geworden.
Status opgeleverd winter 2014.

Interieurontwerp Medische Dienst De Winckelsteegh
De Medische Dienst van De Winckelsteegh biedt ruimte aan Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten, fysiotherapeuten, een logopediste en diëtiste en een tandarts. Met hen is opZoom in open dialoog een constructief en opbouwend ontwerpoverleg aangegaan. Naast het opfrissen van het sleetse jaren ’70 interieur is met een paar slimme zetten ook de functionaliteit en de ruimtelijkheid van het gebouw sterk verbeterd. Daarnaast is er een beweegtuin aangelegd, direct verbonden met de oefenzaal.
Opvallend is het behang dat is toegepast in de twee gangen van het complex en speciaal voor de Medische Dienst door opZoom is ontworpen. De grafische beelden stellen twee verschillende landschappen voor, die met een bepaalde snelheid en dynamiek worden gepasseerd. In de gang en wachtruimte bij de tandarts is gekozen voor een groen grasland met bloemen en een blauwe lucht met wolkjes, ontspannen en rustgevend. In de gang bij fysiotherapie wordt de gang ook als oefenruimte gebruikt en is het landschap actiever van kleur, roze, oranje, bruin, paars; een blik op zee met ondergaande zon. Maar deze vlakken kunnen ook puur grafisch beschouwd worden, als een gestileerde lambrizering bijvoorbeeld, al naar gelang wat men er in ziet. Bewoners, familie en medewerkers zijn erg te spreken over deze wanden, en hebben opZoom gevraagd ook behangen voor de nieuwe kamers van bewoners te ontwerpen.
Status interieur opgeleverd zomer 2013, aanleg beweegtuin voorjaar 2015.

Momenteel werkt opZoom aan de herinrichting van de entree- en speelhallen van het Merelplein en liggen de ontwerpen klaar voor een dierenweide op het terrein, vlakbij De Jol, en een kleine stadscamping.

opdrachtgever Pluryn Nijmegen
ontwerp, inclusief interieur Marie-Jeanne Sas
interieurbouw hoofdgebouw Frank van den Berg, Hout in Vorm
project interieurontwerp Medische Dienst met beweegtuin, interieur en exterieur Hoofdgebouw, ontwerp dierenweide en stadscamping en interieurontwerp Merelplein
status van Definitief Ontwerp tot opgeleverd

Comments are closed.