MFC De Kiekmure Harderwijk

 

Ontwerp van een nieuw MFC ter vervanging van verouderd buurthuis De Kiekmure, in opdracht van de gemeente Harderwijk.

 

 

 

 

 

De wijk Stadsdennen heeft de laatste decennia door een aantal forse ingrepen, kwalitatief een sprong gemaakt. Met name het voorzieningenniveau langs de Vondellaan is opgewaardeerd en uitgebreid. Eén van de laatste schakels is de aanpak van het buurthuis Kiekmure. Dit uit de jaren 70 daterende buurthuis is door zijn indeling en casco niet meer in staat de gevraagde flexibiliteit te leveren. Daarnaast heeft het gebouw een sterk introvert karakter waardoor het openbare karakter slecht tot uiting komt.

In opdracht van de gemeente Harderwijk hebben we laten zien dat het programma en de plek goed zijn in te passen in een aansprekend gebouw. Door het gebouw vrij op het terrein de plaatsen komt er ruimte om het aangrenzende park door te trekken waardoor het gebouw in het park komt te staan. Het transparante en rond gevormde volume versterken dit effect.
Het casco is flexibel ontworpen om de verschillende voorzieningen een plek te bieden en om toekomstige veranderingen op te vangen. Zo is zijn op de begane grond en de verdieping ruimtes te realiseren van verschillende grootte. Centraal in het gebouw ligt de huis-/buurtkamer van het gebouw. Hier op de hoek van de Vondellaan direct in relatie met het winkelcentrum, vindt de ontmoeting plaats.

opdrachtgever gemeente Harderwijk
ontwerp Johan Blokland
project 1.500 m2 bvo multifunctioneel centrum met buurthuis en dienstverlening
status Voorontwerp

Comments are closed.