Woonservicezone Kronenburg Arnhem

 

Herontwikkeling van het terrein van het inmiddels gesloopt verpleeg- en verzorgingshuis Martinushof tot een integrale woonservicezone, in opdracht van Pleyade Arnhem.

 

 

 

 

 

Tegenover het winkel- en wijkcentrum Kronenburg is door sloop van het voormalige verpleeghuis Martinushof een locatie vrijgekomen. Stichting Pleyade wil in plaats van een in zichzelf gekeerd zorgcomplex, een woonservicezone die zich naar de buurt toe opent.

Het prijswinnende concept van opZoom richt zich op het openbreken van het programma waardoor het onderdeel wordt van de wijkstructuur. Centraal staat de nieuwe route die het gebied doorkruist. Deze straat voorziet in een kortere route tussen Kronenburg en de wijk Vredenburg en toont de voorzieningen aan de voorbijgangers. Met name het restaurant en het grand-café zijn goed zichtbaar. En dit zijn juist ook de voorzieningen en diensten voor alle wijkbewoners. Tevens biedt deze route een snelle ontsluiting voor de nieuwe bewoners en bezoekers richting Winkelcentrum Kronenburg.

Binnen het concept worden verschillende woonvormen onderscheiden: De kortdurende opvang voor revalidatie gaat uit van een hotelmatig concept. Hierbij is gekozen om suites te realiseren van 30 m2. Dit zijn ruime kamers met slaap- en zitruimte voorzien van eigen sanitair. Voor de langdurige somatiek is gekozen om uit te gaan van tweekamer-appartementen van 45 m2. Binnen deze structuur is het ook mogelijk om van één tweekamerappartement twee suites met gedeeld sanitair te maken. De huurappartementen waarbij zorg op maat aan huis kan worden geleverd zijn qua omvang royaal. Gezien het gebrek aan ruimere appartementen in de wijk is besloten om uit te gaan van vierkamerhuurappartementen. De plattegronden van al deze woningen voldoen aan de Woonkeurnormering en er kan volwaardige zorg aan het bed worden geleverd.

opdrachtgever Stichting Pleyade Arnhem
ontwerp Johan Blokland en Marie-Jeanne Sas, met Ronnie van den Wildenberg
project 17.000m²
status Structuurontwerp

Comments are closed.