Posts Tagged ‘renovatie’

Renovatie en verduurzaming Catharinahof Nijmegen

Samen met De Variabele hebben we half oktober 2016 de selectie voor de renovatie en verduurzaming van Catharinahof voor woningcorporatie Standvast Wonen in Nijmegen gewonnen!

Catharinahof is een leefgemeenschap van ouderen die samen maar wel zelfstandig wonen. In het gebouw zijn naast de 85 appartementen een aantal gemeenschappelijke ruimten waar dagelijks wordt gegeten, bewoners elkaar ontmoeten en ook verjaardagen en feestdagen gezamenlijk worden gevierd. De gemeenschappelijke factor die de bewoners bindt, is de interesse in het religieuze leven en in elkaar.

Het uit 1981 stammende gebouw was toe aan een renovatie en verduurzaming. opZoom heeft hier met de Variabele een winnende visie op ontwikkeld. Hierbij worden de afzonderlijke woningen verduurzaamd en voorzien van een nieuwe keuken en sanitair. En op gebouwniveau is naast de aanpassingen aan het terrein het duidelijk herkenbaar maken van de entree, een belangrijk element van het ontwerp. We kiezen ervoor om de smalle en ook donkere entree te verbreden en beter aan te lichten. Tevens laten we uitstraling van de interieurafwerking doorlopen naar buiten. Visueel wordt de entree zo nog breder en duidelijk herkenbaar. De nieuwe entree heeft de zelfde breedte als de loper en de nieuwe luifel. Zo versterken de ingrepen elkaar en zullen bezoekers niet meer gaan zwerven om het gebouw.

-> naar de projectinformatie van Catharinahof Nijmegen

Bouw van Jou winnaar Gulden Feniks 2016

opZoom, Woonbedrijf Ieder1 en aannemer Haafkes Veldwachter hebben met co-creatie-project Bouw van Jou gezamenlijk de Gulden Feniks 2016 gewonnen in de categorie renovatie!

Uit het juryrapport:
“Volgens de jury vertegenwoordigt Bouw van Jou een van de grootste renovatieopgaves waar ons land voor staat: de onderkant van de kopersmarkt op weg helpen naar een eerste woning. De renovatie is volgens de jury even liefdevol als zorgvuldig en met oog voor detail uitgevoerd. Naast de verslechterde woningen werd ook de omgeving aangepakt, nu straalt alles een frisse eenvoud uit. Indrukwekkend. Hier metamorfoseerde een statusloos gebied tot een woonwijk waar je graag bent. Dat is een wonder op microschaal. Bouw van Jou bewijst dat je verpauperde wijken kunt transformeren tot pareltjes in een dorp of stad en sluit daarmee naadloos aan bij de aard van NRP Gulden Feniks.”

Vincent van Rossem meldt verder in zijn column:
“Inmiddels begint het tij te keren. Maar er ligt een geweldige opgave. Het bekroonde renovatieproject Bouw van Jou in Deventer biedt misschien wel de ideale formule om afgeschreven huurwoningen een nieuw leven te geven. Waarmee ook starters op de woningmarkt gediend zijn. Laten we hopen dat dit goede voorbeeld veel navolging krijgt.”

-> naar de site van de Gulden Feniks 2016
-> naar het artikel van de Gulden Feniks 2016
-> naar de projectinformatie van Bouw van Jou in Deventer

Geselecteerd voor verduurzaming witte woningen Arnhem

In de afgelopen decennia zijn de 145 witte woningen in het Broek, Arnhem, qua beeld sterk versoberd. Door het verwijderen van onder andere de overstekken, schoorstenen en luifels zijn de specifieke elementen van deze woningen verdwenen. Samen met het toevoegen van een aanbouw met een andere materialisatie is er een versoberd en onevenwichtig beeld ontstaan.
In het plan van het team Jacobs gaat opZoom uit van het herstel van een aantal beeldbepalende aspecten. Zo herstellen we het doorgaande overstek ter plaatse van de bakgoot en de luifel boven de voordeur. Hiermee ontstaat er een gevel met meer diepte en contrast en wordt de voortuin (de extra kamer) meer onderdeel van de woning, een karakteristieke ruimte die zo specifiek is voor het Broek.
De met Trespa beplate achtergevel wordt voorzien van een nieuwe gemetselde gevel. Door deze nieuwe gevelafwerking kunnen we de voor- en achtergevel qua beeld en sfeer meer naar elkaar toebrengen, met donkere plint, lichte bakstenen gevel en overstekken.
Met deze bovenstaande aanpassingen herstellen we enkele karakteristieke elementen en voegen nieuwe elementen toe die bijdragen aan een rijker beeld. Iets om trots op te worden!

opdrachtgever Jacobs Beheersbaar Onderhoud in opdracht van Vivare Arnhem
ontwerp Johan Blokland
project verduurzaming van 145 grondgebonden woningen
status oplevering december 2015

Bouw van Jou Deventer – winnaar Gulden Feniks 2016

22 juni 2016: Bouw van Jou wint de NRP Gulden Feniks 2016!

Herstructurering van een wederopbouw stempelwijkje waarbij sleetse jaren ’60 woningen naar ontwerp van opZoom architecten en in co-creatie met de klussende kopers zijn verduurzaamd en opgewaardeerd: Bouw van Jou!

(meer…)

De Grote Zwaan Nijmegen

 

Verduurzaming van jaren ’70 appartementencomplex De Grote Zwaan in Zwanenveld, Dukenburg, Nijmegen. In opdracht van de Vereniging van Eigenaren, in samenwerking met VvE-BeheerPlus.

(meer…)

Witte woningen Arnhem

 

Verduurzaming van de vroeg naoorlogse witte woningen in het Broek in Arnhem in opdracht van Jacobs Beheersbaar Onderhoud voor Vivare Arnhem.

(meer…)

prijsvraag renovatie Hatertse Hei Nijmegen

 

Renovatie van jaren ’50 portieketageflats in de Hatertse Hei, in een intensief traject met ketenpartners in opdracht van Burghouts, voor Standvast Wonen

(meer…)

prijsvraag renovatie entree Modekwartier Arnhem

 

Transformatie van onder andere een oude supermarkt en woningen tot een nieuwe entree van het Modekwartier, in opdracht van Plegt-Vos, voor Portaal Arnhem

 

 

(meer…)

Catharinahof Nijmegen

 

Renovatie en verduurzaming van het woonzorgcomplex Catharinahof in Nijmegen. In opdracht van De Variabele voor Standvast Wonen.

(meer…)

Wellness Villa de Paddestoel Nijmegen

 

Verbouwing van een sterk verouderd inpandig zwembad onder een karakteristieke jaren ’30 villa tot een luxe en eigentijdse wellness in directe verbinding met de tuin op de Kwakkenberg in Nijmegen. In opdracht van een particuliere opdrachtgever.

(meer…)

Hippe Hoogbouw Valckenaer Lankforst Nijmegen

 

Renovatie van een eerlijk en stoer ontworpen jaren 70 complex in het hart van Dukenburg Nijmegen, in opdracht van Standvast Wonen.

(meer…)

Jan Roeckplantsoen Veenendaal

 

Renovatie en upgrading van het Jan Roeckplantsoen. In een interactief proces met de woonstichting Patrimonium en de verhuurders zijn er in de zeven naoorlogse galerijflats 179 woningen gerenoveerd en zijn het openbare gebied en de collectieve plinten, grondig opgefrist.

(meer…)