Bunschoterhof Ede

 

56 levensloopbestendige huurappartementen rond een ruim binnenhof in het centrum van Ede, in opdracht van Woonstede, en in samenwerking met Vilente.

 

 

 

 

 

In het buurtje waar Ede ooit eeuwen geleden ontstond, nu ten noorden van het huidige centrum, zijn de appartementen zorgvuldig en met de nodige aandacht stedenbouwkundig ingepast. Verschillende schaalgrootten en stijlperioden komen namelijk rond de oude schoollocatie ‘Paasberg’ bij elkaar: losse dorpse bebouwing aan een lint met monumentale bomen, een oude dorpse kruising met winkels en een café, jaren 60 portieketageflats, jaren 80 grondgebonden eengezins- en bejaardenwoningen, jaren 90 en 00 appartementencomplexen, deels in combinatie met zorg- en dienstverlening. Al deze ingrediënten hebben aanleiding gegeven een rustig opgebouwd volume te ontwerpen dat de overgang van het stadse naar het meer dorpse begeleidt, met een meer stedelijk haakvormig volume van drie lagen aan de Verlengde Amsterdamseweg/Bunschoterweg en een meer dorpse lossere tweelagige invulling aan het oude dorpslint van het Bunschoterpad. Dit pad regelt tevens, met verkeer in één richting, ontspannen en overzichtelijk de ontsluiting van het parkeerterrein- en -garage.

De hoofdentree van de vernieuwde Paasberg ligt aan het nieuwe groene pleintje dat het complex gaat vormen met de nieuwbouw op de oude Aral-locatie. Het project bestaat uit vier volumes met appartementen rond een ruime centrale binnentuin. Verdiept in deze tuin ligt de halfopen parkeergarage, gefilterd achter het groen. Een centraal trappenhuis met lift ontsluit het gehele complex: de verdiepte garage op zand, het openbaar toegankelijke dek op de begane grond en de galerijen daarboven.
De gevels aan de buitenzijde van het complex zijn pandsgewijs opgebouwd en ingesnoerd, zodat een mooie vriendelijke ritmering ontstaat. Aan de binnenzijde wordt een groene woonsfeer gecreëerd door ruime dekken en galerijen met frames, waarlangs het groen vanuit het souterrain omhoog kan groeien.
De driekamerappartementen zijn van alle gemakken voorzien en compact ontworpen, waarbij het standaardappartement 80m2 bvo groot is. Deze zijn alle geheel toegankelijk voor elektrische rolstoelen, met overal voldoende vrije doorgang en een draaicirkel van 2m20 in de badkamer en hoofdslaapkamer. Eén appartement, op de begane grond, aan het pleintje, zal gehuurd gaan worden door Vilente. Hier kan een ontmoetingsruimte ontstaan en van hieruit zal Vilente haar thuiszorg gaan verlenen.

opdrachtgever Woonstede Ede, ism Vilente
ontwerp Marie-Jeanne Sas met Christelle Oude Vrielink
project 56 levensloopbestendige driekamer huurappartementen, waarvan één tbv kantoor en ontmoetingsruimte Vilente, met parkeergarage
status in uitvoering, oplevering voorjaar 2018

Comments are closed.