De Reünie Veenendaal

 

Jongerenhuisvesting in voormalige Ambachtsschool. Het herbestemmen van een leegstaand middelbaar onderwijsgebouw naar jongerenhuisvesting. Wonen in een lokaal- of gymstudio die nog de sfeer ademt van de vroegere LTS. Feestelijk geopend begin juli 2015!

 

 

 

 

 

De voormalige ambachtsschool aan de Industrielaan stond op de lijst om gesloopt te worden. Het terrein was bestemd voor een nieuwbouw appartementencomplex. Door de sterk afnemende vraag naar grotere appartementen en de toenemende vraag naar huisvesting voor jongeren heeft opZoom in 2011 een verkennende succesvolle studie uitgevoerd naar de mogelijkheid van deze transformatie.

Het rationele en zeer functioneel ontworpen gebouw bleek zich op basis van het gave casco en de ruimtelijke mogelijkheden prima te lenen voor jongerenhuisvesting. In de structuur van het gebouw zijn drie type studio’s ontworpen: de lokaalstudio, de aulastudio en de splitlevel gymstudio, ieder met hun eigen karakteristiek en ruimtelijkheid. Met name de hoogte van de studio’s en de royale prefab betonnen puien geven de woningen een ruime en lichte sfeer. De glazen gevels zijn getransformeerd tot een klimaatgevel: alle appartementen zijn voorzien van compleet glazen voorzetramen waardoor er een brede spouw ontstaat waarin de koudere ventilatielucht opgewarmd wordt.

In de materialisatie hebben we nadrukkelijk aansluiting gezocht bij de aanwezige materialen en de sfeer van de Technische School, onder andere door het toepassen van de roestbruine kleur en geperforeerde metalen panelen met de gereedschappen die hier vroeger werden gebruikt. Tevens hebben we grote historische klassenfoto’s in het interieur verwerkt. Al menig jonge bewoner heeft hierop vaders en ooms als leerling of leraar herkend. Het verleden van het gebouw komt weer tot leven.

-> De Reünie in Duurzaam Gebouwd Magazine
-> Feestelijke opening van jongerenhuisvesting De Reünie Veenendaal
-> De opening van De Reünie in de Veenendaalse Krant
-> De Reünie op de site van Duurzaam Gebouwd

opdrachtgever VolkerWessels Vastgoed, Woonstichting Patrimonium
ontwerp Johan Blokland
project herbestemming van voormalige LTS/VMBO in jongerenhuisvesting
status opgeleverd juli 2015

Comments are closed.