Doorstroomvoorziening Arnhem

 

Dag- en nachtopvang voor dak- en thuislozen met kamers voor doorstromers, passanten en een verdieping met beschermd wonen, in opdracht van de gemeente Arnhem en Iriszorg. Genomineerd voor de Willem Diehlprijs 2013.

 

 

 

 

Het voormalige gemeentelijke archief gebouw aan de Remisestraat is herbestemd tot een doorstroomvoorziening voor dak- en thuislozen. Met dit gebouw worden verschillende locaties voor deze opvang gecentreerd op één plek en gaat de opvang zich richten op doorstroom. Het doorstromen is persoonsgerichte aanpak die als doel heeft mensen zo snel mogelijk de regie op hun eigen leven herwinnen.

De prijswinnende visie gaat uit van het op strategische plekken openen van het introverte opslag gebouw en van het optimaal benutten van het heldere prefab casco. Het gebouw wordt geopend door een open glazenkop richting de entree van het gebied en een lichthof tpv de andere kopgevel. Hierdoor toont het programma zich aan de omgeving; ontstaan er zichtlijnen naar buiten en komt er daglicht tot diep in het gebouw. De afzonderlijke kamers volgen in principe de gebouwstructuur (4,50×4,50 meter) en richten zich op een meer persoonsgerichte aanpak. Er zijn kamers voorzien van eigen sanitair en een kleine pantry. Dit om aan het einde van het doorstroomtraject te oefenen in het zelfstandig wonen. Daarnaast zijn er kamers voor twee of maximaal drie personen. De gevel wordt eveneens bepaald door het uit de jaren 50 ontworpen prefab schokbetonnen casco. Binnen het casco zit een verrijking van prefabkaders tpv de bovenlichten. In de jaren 80 geplaatste trespa afdekking is verwijderd en het oorspronkelijke motief is in ere hersteld.

Het gebouw is in de zomer van 2012 opgeleverd. Dat betekent dat na de architectenselectie in juni 2011 in nagenoeg 1 jaar de herbestemming is gerealiseerd.

-> krantenartikel in De Gelderlander van 7 september 2012 naar aanleiding van de opening

opdrachtgever Gemeente Arnhem dienst MO, Iriszorg
ontwerp Johan Blokland, met Ronnie van den Wildenberg
project 2.370m²
status opgeleverd zomer 2012

Comments are closed.