Jan Roeckplantsoen Veenendaal

 

Renovatie en upgrading van het Jan Roeckplantsoen. In een interactief proces met de woonstichting Patrimonium en de verhuurders zijn er in de zeven naoorlogse galerijflats 179 woningen gerenoveerd en zijn het openbare gebied en de collectieve plinten, grondig opgefrist.

 

 

 

 

Het aanvankelijke plan van de woonstichting om al de galerijflats op te gaan plussen (lift plaatsen, galerij ophogen, drempels verwijderen,slaapkamers samenvoegen, badkamers vergroten,…) bleek gezien de huurders en de omgeving (voorzieningen niveau) geen realistisch plan. In een intensief proces met Patrimonium en de huurders is de focus komen liggen op het wooncomfort in de woning en het verbeteren van de openbare en collectieve ruimte op de begane grond.

Het comfort in de woning is verbeterd met individuele cv, dubbelglas, nieuw sanitair en keuken. De collectieve ruimten in de plint zijn qua uitstraling en beheer verbeterd door het toepassen van een transparante entree met postkasten en intercom in de gevel en een frisse kleurstelling. Voor de Multi-etnische zeer kinderrijke buurt begint het aantrekkelijke openbare gebied direct bij de voordeur van de woning. Dat betekende open galerijen en trappenhuizen en inzetten op maximale transparantie voor optimale sociale controle en een kwetsbare maar mooie glasarchitectuur onder het motto: respect bieden aan de bewoners is respect terugkrijgen. Nu het project is gerealiseerd zijn de bewoners vol trots en zeer betrokken geraakt bij hun gebouwen en woonomgeving.

opdrachtgever Woningstichting Patrimonium Veenendaal
ontwerp Johan Blokland
project renovatie en upgrading van 7 galerijflats met 139 woningen
status opgeleverd 2010

Comments are closed.