prijsvraag verduurzaming woningen Zetten

 

Verduurzaming van 59 wederopbouwwoningen in het centrum van Zetten, in een intensief traject met de woningstichting en ketenpartners, in opdracht van Plegt-Vos.

 

 

 

 

 

Het Project 59 te Zetten bestaat uit 59 individuele vroeg-naoorlogse grondgebonden woningen in zeven typen die verspreid over een aantal straten en rijtjes tegen het centrum van Zetten en haar voorzieningen aan liggen. Deze straten zijn ruim opgezet en hebben een ontspannen dorpse uitstraling. De woningen hebben een ruime voortuin en vaak een nog ruimere achtertuin met soms meerdere gemetselde bergingen. De rijtjes in de kenmerkende metselwerkarchitectuur van de jaren ‘50 en ‘60 zijn kort, maximaal zes woningen lang, en vrij monotoom en zonder veel vertoon van ornament en detail ontworpen. Door de jaren heen zijn daarnaast het metselwerk en daken erg vervuild en verweerd geraakt, waardoor een grauwe, sombere sfeer kan ontstaan, zeker in de straten waar het schilderwerk ook donker van kleur is.

Met behoud van karakter wordt het comfort en de uitstraling van de woningen verbeterd, waarbij we per tijdsperiode (jaren ’40 cottagestijl, jaren’50 wederopbouwstijl, jaren ’60 doorzonstijl) een passend pakket aan maatregelen voorstellen. Zo pakken we per periode de problematiek van de betreffende woningen aan, houden we de ‘jaarringen’ van de groei Zetten goed afleesbaar, en vallen de verkochte woningen in de rijtjes niet uit de toon. De woningen gaan stuk voor stuk allemaal naar energielabel A, waarbij we zo veel mogelijk van de bestaande materialen en detaillering slim hergebruiken, en daarmee ook de overlast van de verduurzaming voor de zittende bewoners zo veel mogelijk beperken. Individualisering van de woningen wordt met comfortverbeterende toevoegingen tot stand gebracht, zoals bijvoorbeeld een luifel met verlichting boven de entree.

opdrachtgever Plegt-Vos, voor Woningstichting Valburg
ontwerp Marie-Jeanne Sas
project verduurzaming van 59 grondgebonden jaren ’40 t/m jaren ’60 woningen
status prijsvraag

Comments are closed.