Saronix en Lookwartier Doetinchem

 

Een mooie en gevarieerde mix van 56 energieneutrale en betaalbare huurwoningen op twee centrale locaties in Doetinchem, elk met geheel eigen karakteristiek. In opdracht van en in Design&Build met de KlaassenGroep voor Sité Woondiensten (en Estinea).

 

 

 

 

 

Voor de 56 nieuw te bouwen huurwoningen op de locaties Saronix en Lookwartier kiest Sité Woondiensten voor een gedifferentieerd woonprogramma. Zij geeft aan dat zij “..een betaalbaar en veelzijdig woningaanbod wil realiseren in diverse typologieën”. Het is deze visie die voor ons het leidend motief is geweest bij het ontwerp van de woningen. Bij elk type hebben we binnen het ontwerpteam gezocht naar de bijpassende en specifieke plattegrond.

Saronix locatie
Centraal aan het nieuwe Saronix plein komt een zorggeschikt woongebouw met tweekamerappartementen. Dit zijn volwaardige en zelfstandige appartementen waar het scheiden van wonen en zorg geheel kan worden doorgevoerd. De plattegrond is niet georiënteerd in de diepte maar in de breedte: woon- en slaapkamer liggen naast elkaar en geven de woning een ruimtelijke lay-out en veel gevel voor licht en uitzicht. Daarnaast biedt deze plattegrond de mogelijkheid om woon-, slaap- en badkamer onderling te koppelen. Een pré voor minder zelfredzame doelgroepen.
De grondgebonden woningen aan de zuid- en noordrand van het plein zijn compacte maar volwaardige eengezinswoningen. Langs de IJsselstraat hebben we een woning met een bredere beuk ontworpen en zijn we in staat om op de begane grond de hoofdslaapkamer, een rolstoelgeschikte badkamer en een opstelplaats voor de wasmachine te realiseren.

Kleinschalig & industrieel
Voor de architectonische uitstraling van de nieuwe wijk Saronix hebben we ons laten inspireren door het industriële verleden. Met het markante en (toekomstig) mooie ketelhuis is dit ook een dankbaar thema waardoor de plek nog meer betekenis krijgt. Zo krijgt het woongebouw aan het plein sheddaken, lopen boven de entreepartijen van de rijwoningen stalen liggers, zien we openstaande roldeuren en hebben we in de metalen borstwering van de balkons een grafische afbeelding van de condensors opgenomen, de elektronische componenten die hier door Philips en Saronix in het verleden zijn gemaakt.

Het Lookwartier
Bij het Lookwartier gaat het om het wonen aan de Ruimzichtlaan. Alle woningen hebben hun voordeur en hoge frontgevel aan deze nieuwe laan.
De stadswoningen zijn grondgebonden woning van ca. 100 m2 GBO in drie bouwlagen met een extra kaplaag. Binnen de 14 stadswoningen is er variatie in het wonen over twee lagen of een meer reguliere plattegrond met aparte woon- en slaapverdieping. De vier benedenwoningen zijn twee beuken breed. Door deze breedte is het mogelijk om een geheel levensloopbestendig driekamerwoning te realiseren. Minder vitale en rolstoelafhankelijke bewoners kunnen hier lang zelfstandig wonen. De acht bovenwoningen met voordeur aan de straat hebben de woonvloer op de 1e verdieping. Door het centraal plaatsen van de keuken en al het sanitair blijven de gevels vrij en is er veel licht en zicht. Aan de tuinzijde vormt een balkon de buitenruimte en aan de Ruimzichtlaan zit een groot ‘oog’.

Stads & chic
De nieuwe woningen zorgen voor de begeleiding van de statige Ruimzichtlaan. Het ruime profiel van deze groene as en de reeds gerealiseerde bebouwing vragen om stevige begeleidende wanden. We zien de zes nieuwe woonblokken als afzonderlijke forse bouwmassa’s. Deze bouwmassa’s zijn allemaal traditioneel geleed met een plint, een middendeel en een kap/front. Om het statige karater te versterken hebben we ervoor gekozen om een begane grond te realiseren met een hoogte van 3,50 meter. Dit komt terug in de plint en ook in de hoge voordeuren met bovenlichten. Boven de begane grond komen nog twee bouwlagen als middendeel en dit geheel wordt afgerond door een kap/front.

Alle woningen zijn energieneutraal ontworpen. Door middel van een zeer goed geïsoleerde gevels, vloeren en daken en het aanbrengen van gemiddeld twaalf zonnepanelen per woning kunnen we dit realiseren.

opdrachtgever KlaassenGroep bv voor Sité Woondiensten
ontwerp Johan Blokland met Christelle Oude Vrielink, landschapsarchitect Barbara van Dijk, SAB
project 56 gevarieerde, energieneutrale en betaalbare huurwoningen, grondgebonden en gestapeld (voor Estinea)
status Technisch Ontwerp, in Design&Build en BIM

Comments are closed.