De Vlindertuin Nijmegen

 

Een complex met 32 appartementen voor kleinschalig en beschermd wonen aan de rand van de bossen van Nijmegen en Berg en Dal. In opdracht van Klok Bouw en Ontwikkeling.

 

 

 

 

Aan de rand van een uitgestrekt bosgebied bij Nijmegen heeft opZoom een ontwerp gemaakt voor kleinschalig en beschermd wonen. Deze beschermde woonvorm voor demente ouderen ligt op het terrein van het woonzorgcentrum Vijverhof. De visie van ZZG zorggroep is dat bewoners van beschermd wonen zoveel mogelijk het leven kunnen voortzetten zoals ze dat gewend zijn, in een vertrouwde en veilige omgeving met professionele zorg. Deze visie heeft opZoom verwerkt in het ontwerp van de Vlindertuin.

De tweekamerappartementen geven de bewoners voldoende ruimte en alle faciliteiten om echt te kunnen wonen. Hier hebben ze met hun eigen meubels het oude vertrouwde thuisgevoel en is er de nodige privacy. Het scheiden van wonen en zorg is hier geheel doorgevoerd.
Naast de eigen woning kunnen bewoners gebruik maken van de gemeenschappelijke ruimten als de Tuinkamer, de Boserker en de Uitkijk. Op elke positie is er zicht op de omgeving en komt het daglicht royaal naar binnen. Dit leefgebied is het beschermde buiten voor deze bewoners en het loopt door tot in de collectieve tuin. Bewoners zijn vrij om hier zelfstandig naar toe te gaan.

Het gebouw heeft aan de oostzijde een broertje. Het is een gebouw met een iets kleiner maar nagenoeg hetzelfde programma. De beide gebouwen liggen aan dezelfde binnentuin en gebruiken dit ook als de beschermde buitenruimte voor de bewoners. Om dit te benadrukken heeft de grote broer een zelfde knik in de gevel als het broertje en hebben we de kleurstelling van de gevel op elkaar afgestemd. Hiermee krijgt de binnentuin ook meer betekenis.

In de gevel hebben we er bewust voor gekozen om de repetitie van de 32 appartementen niet direct over te zetten naar de gevel. Het om de hoek zetten van raamopeningen, het verspringen in hoogte van de banden en de incidentele accenten van kaders en hekwerkjes geven het forse programma de gewenste kleinere schaal. Door de entree iets terug te leggen en het metselwerk om te zetten ontstaat er een duidelijk herkenbare maar ook beschermde entree. In de entreenis hangt de klok die werd geluid bij de kapel in de gesloopte bebouwing: een koppeling tussen heden en verleden.

Van ontwerp tot en met realisatie hebben we als ontwerpteam met één BIM model gewerkt. opZoom beheerde het open 3D-model van voorontwerp t/m LOD 300 niveau waarna Klok Bouw en Ontwikkeling het model verder heeft beheerd in de afstemming met de co-makers in de realisatiefase. Op deze wijze hebben is er met het team een gebouw gerealiseerd dat integraal is ontworpen en gemodelleerd.

opdrachtgever Klok Bouw en Ontwikkeling Nijmegen, afnemer de ZZG Zorggroep
ontwerp Johan Blokland
project 32 tweekamerappartementen tbv kleinschalig en beschermd wonen (scheiden wonen en zorg)
status opgeleverd voorjaar 2016

Comments are closed.