Vreedenhoff Arnhem

 

Een nieuw hart voor het woon-, zorg- en activiteitencentrum Vreedenhoff dat het complex een gezicht en uitstraling geeft aan de Velperweg in Arnhem.

 

 

 

 

Woonzorgcentrum Vreedenhoff ligt aan de oude uitvalsweg van Arnhem naar Velp, mooi in het geaccidenteerde groen en in directe omgeving van de andere zorgcomplexen aldaar, waarvan Bronbeek de meest bekende is. Er is de laatste 20-30 jaar weinig veranderd aan de wat gesloten en gedateerde uitstraling en de compositie van de verschillende woongebouwen die gezamenlijk Vreedenhoff vormen. Van binnen is ‘Het gezelligste huis van Arnhem’ echter vol in transitie: bewoners blijven langer zelfstandig, worden met hun kennis en kunde actief bij de activiteiten betrokken (‘Old School’), worden gastvrij benaderd en vraaggestuurd verzorgd, terwijl de zorgvraag door de steeds ouder wordende bewoners toeneemt. Dat vraagt om een nieuwe insteek van bewoners, familie, vrijwilligers en het zorgpersoneel, maar ook van de huidige huisvesting. Het gezamenlijke programma van Vreedenhoff speelt zich nu verstopt en gefragmenteerd in verschillende ruimten aan één van de vele gangen af, terwijl het fysieke hart van het gebouw momenteel leegstaat en gebruikt wordt als parkeerterrein.

In open dialoog met Vreedenhoff ontwerpt opZoom aan het nieuwe hart van Vreedenhoff. Met dit nieuwe hart krijgt Vreedenhoff gezicht en uitstraling aan de Velperweg, wordt het gebouw integraal onderdeel van haar prachtige groene omgeving, verdwijnen de (verdwaal) gangen en ontstaat er meer ruimtelijkheid en een natuurlijke oriëntatie in het gebouw. Programmatisch worden de meer openbare en gemeenschappelijke functies aan de Velperweg gelegd, het grand café, het restaurant, de activiteitenruimten, maar ook de flexplekken en vergaderruimten. De hoofdentree komt dichter bij de Velperweg te liggen en komt uit op een ‘dorpsplein’ waar het grand café, de winkeltjes, de fitness etc. meteen weer op en aan liggen. Een hart vol kansen en nieuwe ontmoetingen!

opdrachtgever Vreedenhoff Arnhem
ontwerp gebouw en interieur Marie-Jeanne Sas en Bastiaan Buurman, mmv Christelle Oude Vrielink en Martijn Kempkens
ontwerp landschap Rob Aben
project 3500 (ver)nieuw(d)e m2 met onder andere grand café, restaurant, winkeltjes, activiteitenruimten, (para)medische diensten, vergader- en flexplekken en logeerunits
status Definitief Ontwerp

Comments are closed.