Witte woningen Arnhem

 

Verduurzaming van de vroeg naoorlogse witte woningen in het Broek in Arnhem in opdracht van Jacobs Beheersbaar Onderhoud voor Vivare Arnhem.

 

 

 

 

 

Meteen met de flinke verduurzamingsslag naar label A hebben we ook de uitstraling van dit jaren ’50 wijkje aangepakt. In de afgelopen decennia zijn de 145 witte woningen in het Broek, Arnhem, qua beeld sterk versoberd. Door het verwijderen van onder andere de overstekken, schoorstenen en luifels zijn de specifieke elementen van deze woningen verdwenen. Ook door het toevoegen van een aanbouw met een plaatmateriaal is er een sleets en onevenwichtig beeld ontstaan.
In het plan van het team Jacobs gaat opZoom uit van het herstel van een aantal beeldbepalende aspecten. Zo hebben we het doorgaande overstek ter plaatse van de bakgoot en de luifel boven de voordeur hersteld. Hiermee ontstaat er een gevel met meer diepte en contrast en wordt de voortuin (de extra kamer) meer onderdeel van de woning, een karakteristieke ruimte die zo specifiek is voor het Broek.
De beplate achtergevel is voorzien van een nieuwe gemetselde gevel. Door deze nieuwe gevelafwerking hebben we de voor- en achtergevel qua beeld en sfeer meer naar elkaar toegebracht, met een donkere plint, lichte bakstenen gevel en overstekken.
Met de aanpak van de woningen is ook de inrichting van de directe woonomgeving flink opgefrist. Bergingen en erfafscheidingen zijn vervangen en de tuinmuurtjes en achterpaden zijn opgeknapt. Mèt kunst van de kinderen uit de buurt!
We hebben met deze aanpassingen enkele karakteristieke elementen hersteld en voegen nieuwe elementen toe die bijdragen aan een rijker beeld. Een buurt om trots op te zijn!

opdrachtgever Jacobs Beheersbaar Onderhoud in opdracht van Vivare Arnhem
ontwerp Johan Blokland
project verduurzaming van 145 grondgebonden woningen
status oplevering woningen december 2015, opleveringen herinrichting woonomgeving zomer 2016

Comments are closed.