De Stelt Zuid Nijmegen

De te realiseren woonbuurt Stelt-Zuid zal komen te liggen aan de zuidrand van het voormalige dorp Lent, dat in begin jaren 2000 is opgegaan in het nieuwe Nijmeegse stadsdeel Nijmegen-Noord. Dit stadsdeel wordt ook wel aangeduid als de Waalsprong.

De Stelt-Zuid kenmerkt zich door een grote landschappelijk kwaliteit. De Stelt-Zuid ligt pal achter de rivierdijk langs de rechteroever van de Waal.

De kern van de woonbuurt wordt gevormd door een aan te leggen fruitboomgaard die zal worden omzoomd door woningen. Deze ruime en op de boomgaard georiënteerde eengezinswoningen zullen in vorm en materiaal een ‘schuurachtig’ karakter krijgen. Hierdoor wordt aansluiting gezocht bij het rivierlandschap van de omgeving. De detaillering is met aandacht opgezet: strak en abstract. Hierdoor zijn de bouwblokken duidelijk ondergeschikt aan het landschap.

De rivierdijk zal worden verbreed, enerzijds omwille van de veiligheid en anderzijds om hier dijkwoningen tegen aan te bouwen. Deze  dijkwoningen zijn ontworpen rondom een dwars geplaatste centrale trap. De woonruimtes zullen zo veel mogelijk op het fraaie dijklandschap worden georiënteerd. De baksteenarchitectuur zal een hedendaags en speels karakter krijgen.

Verder kenmerkt het project zich door de bijzondere aandacht die is besteed aan de overgang van openbare naar privéruimte en door de samenwerking tussen alle betrokkenen: de gemeente Nijmegen, Heijmans, architecten en landschapsarchitecten.

Interesse in een dijk- of boomgaardwoning? Bongerd en Dijcke staat in de verkoop: www.bongerd-dijcke.nl

opdrachtgever
Heijmans

ontwerpteam
Johan Blokland en Christelle Oude Vrielink mmv Martijn Kempkens

project
38 woningen

status
in uitvoering

Gerelateerde projecten

Soetegaerde Nijmegen

Broekgraaf Leerdam

Schuytse Schans Arnhem

De Stadstuin Nijmegen