SPOOR0318 Veenendaal

Twee woongebouwen met studio’s en appartementen op smalle strook aan het spoor in Veenendaal, in opdracht van SOM bv

Door het groeiend aantal kleine huishoudens en de toenemende rol die woonidentiteit speelt in de woningkeuze is er een toenemende vraag naar kleinere woonvormen binnen een stedelijke context. Hierom worden er op de ingesloten groenstrook tussen het spoor van Utrecht naar Rhenen en de drukke doorgaande weg ‘’t Goeie Spoor’ in Veenendaal een tweetal woongebouwen ontworpen met een totaal van 49 kleinere studio’s en 15 appartementen. Deze locatie is onderdeel van de stedelijke ontwikkelingsas ‘Goeie Spoor – Industrielaan – Wageningselaan en maakt tevens onderdeel uit van een grotere groenstructuur.

De wens vanuit de architectonische beeldkwaliteit een sculpturaal gebouw te realiseren met sprekende koppen is vertaald naar twee gelaagde optrappende gebouwen. De sculpturaliteit wordt verder versterkt door opbouw van een stapeling volumen welke per laag ten opzichte van elkaar wisselen. Daarnaast draaien de appartementen op de koppen van een op-het-spoor naar een op-het-groen georiënteerde plattegrond, wat voorkomt dat er gesloten gevels ontstaan en bijdraagt aan de sculpturaliteit.

De gebouwen zijn onderdeel van het park welke van zuid naar noord het beeld bepaald. De groene (deels open) ingesnoerde plint ondersteunt het groene karakter van het park en vormt een basement voor de sculpturale opbouw. De brons geanodiseerde gevels ‘bewegen’ onder invloed van zonlicht en schaduw mee op het ritme van de dag en reageren hiermee op het zachte karakter van het park. Bovendien schitteren ze door hun contrast met het groene blad tussen het bladerdek door.

opdrachtgever
SOM BV

ontwerpteam
Johan Blokland en Bastiaan Buurman mmv Christelle Oude Vrielink

project
nieuwbouw van 2 woongebouwen met een totaal van 54 studio’s en 15 appartementen

status
voorontwerp

Gerelateerde projecten

Chopinstraat Groesbeek

Molukkenstraat Nijmegen

Koepelgevangenis Arnhem

Vreedenhoff Arnhem