Vrijplaats Arnhem, nieuwe entrees voor Eusebius

Vrijplaats Arnhem, opZoom’s inzending voor de nieuwe entrees van de Eusebiuskerk.

De Eusebius zal een levendige locatie worden met evenementen, concerten en beurzen. Arnhemmers moeten binnenkort dwars door de kerk kunnen lopen. Hiervoor komen in zowel de noord- als zuidtransept een nieuwe entree. Ons voorstel is om een scherm/gordijn van verticale lamellen te plaatsen. Dit scherm sluit in zijn verticaliteit en rijzigheid aan op de gotiek van de Eusebius maar toont in zijn materialisatie met staal een nieuwe tijd. Het monument krijgt een nieuwe laag die het nieuwe gebruik toont en het gebouw opent. De eenvoudig getordeerde lamellen tonen het silhouet van Eusebius, als symbool van het vrijuit mogen spreken.
In de 15e eeuw ontving de Eusebius zijn huidige naam. Een naam die teruggaat naar de 2e eeuw. De martelaar Eusebius weerstond in Rome de geestelijke en lichamelijke dwang van de Keizer Commodus en bleef vrijuit spreken. Zelfs de martelingen hadden geen vat op zijn woorden. En dit vrije woord verdient nog steeds te worden gehoord.

ontwerpteam
Johan Blokland, Marcel Plomp en Jarne Draaijer

project
onderzoek naar nieuwe entrees voor Eusebius

status
prijsvraag, tentoonstelling van alle inzendingen de gehele maand februari 2016 in de Eusebius

 

Gerelateerde projecten

CPO De Cultuurcompagnie Arnhem

De Volksdijk

Piushove Nijmegen

Het Koepeltheater Arnhem