Wijk achter het Spoor Vleuten

10 beneden-bovenwoningen en 4 grondgebonden woningen in de jaren 50 wijk ‘Achter ’t spoor’ in Vleuten, in opdracht van Reinbouw voor GroenWest. Alle 14 NOM.

Woningstichting GroenWest vervangt een deel van haar verouderde duplexwoningen in de jaren ’50 Wijk Achter ’t Spoor in Vleuten door een nieuwbouwproject met 14 woningen. De buurt kenmerkt zicht door veelal eengezinswoningen en beneden-bovenwoningen die inmiddels omringd worden door de nieuwbouw van Leidsche Rijn. Na een succesvolle selectieprocedure heeft opZoom in samenwerking met Reinbouw in Design&Build het ontwerp voor het project op zich genomen.

De oude woningen maken plaats voor twee rijtjes; één rijtje met 4 eengezinswoningen aan de Prins Bernardstraat, en één rijtje met 5 beneden- en 5 bovenwoningen aan de Julianalaan. De nieuwe gevels sluiten aan op de huidige rooilijnen van de bestaande woningen en de diepte van de voortuinen met haar groene hagen komen ook terug. De kap volgt het volume van de aanpalende woningen waardoor een netjes en rustig straatbeeld ontstaat. Verder komen er naast de bebo’s 8 parkeerplekken op eigen terrein bij. Ook qua kleur en materiaal zullen de nieuwe rijtjes aansluiten op de bestaande woningen, met een licht en luchtige, fris en vrolijke uitstraling. De woningen worden zeer energiezuinig en all electric uitgevoerd en worden niet meer op het gasnet aangesloten.

Niet alleen de huidige bebouwing in de Wijk Achter ’t Spoor speelt een grote rol in het ontwerp maar ook haar bewoners. Zowel de direct omwonenden als de voormalige duplexbewoners zijn actief betrokken bij de ontwikkelingen.

opdrachtgever
Reinbouw, voor GroenWest

ontwerpteam
Marie-Jeanne Sas met Martijn Kempkens en Klaas Tuin

project
10 beneden-bovenwoningen en 4 eengezinswoningen (alle 14 NOM) in de sociale huursector

status
opgeleverd najaar 2019

Gerelateerde projecten

Saronix en Lookwartier Doetinchem

Spreeuwenstraat Nijmegen

Kleine Oord Arnhem

Brede School Het Startblok Arnhem