Heel helend

Healing environment, of in gewoon Nederlands: een helende omgeving, is een term die direct gekoppeld wordt aan ontwerpen van gebouwen, interieurs en tuinen in de zorg. Maar, euh, is goed geslaagde architectuur sowieso niet helend, voor welke branche of doelgroep dan ook?

Onze kernwaarden voor woonconcepten voor kwetsba(arde)re mensen zijn eigenlijk universeel. In een woonzorggebouw is het prettig wonen èn werken. Binnen staat in direct contact met buiten, de tuin, de straat, omgeving. Het gebouw nodigt uit. Centraal is er reuring en dynamiek, en elders is er voldoende rust en privacy. Er is ruimte om elkaar te ontmoeten, formeler in bijvoorbeeld een grand café, maar vooral ook informeel, in een lobby of bij een woningentree. Je vindt als vanzelf de weg in het gebouw, ook als je wat meer in de war bent. Het woonzorggebouw straalt medische kennis en kunde uit, maar krijgt nergens een klinische ziekenhuisuitstraling (mocht deze in ziekenhuizen zelf nog bestaan?). Het gebouw en de omliggende tuin activeert haar bewoners tot bewegen, actief te blijven. Het gebouw is duurzaam, energiezuinig en -opwekkend. Het is sociaal en natuur-inclusief. Toekomstbestendig en waardecreërend.

Een heleboel open deuren, zo lijkt het, en aan ons opZoomers steeds weer die geweldig fascinerende uitdaging om al deze waarden te verenigen in één plan. En zeg nou zelf, in een dergelijk gebouw zou je toch ook zonder dat je zorg en extra aandacht nodig hebt willen wonen, werken, leren…?

Column: Marie-Jeanne Sas

Wil je meer lezen over hoe wij onze projecten in de zorg aanpakken? Download dan hier ons hebbedingetje!