'De natuur zit ín het Herstelhotel' - de Gelderlander 29 oktober 2012

Op het terrein van Dekkerswald wordt binnenkort het Herstelhotel geopend. Tijdens een drukke open dag konden belangstellenden zaterdag een kijkje nemen.

Een gastvrouw bekommert zich om een bezoekster in het restaurant van het Herstelhotel. Op de achtergrond de fotowand.

De entree in de centrale hal van het Herstelhotel, tussen Nijmegen en Groesbeek, is overweldigend. Het plafond straalt een zachtblauwe gloed uit, de achtermuur vertoont over een lengte van tientallen meters een panoramafoto van de stuwwal bij Beek-Ubbergen. Ondanks de drukte tijdens de open dag krijg je als bezoeker het idee dat je buiten loopt. „We creëren een healing environment, een helende omgeving, gebaseerd op de natuur”, legt medisch directeur Ine Cox uit. „Op deze manier halen we de natuur ook naar binnen.” Op 6 november gaat het Herstelhotel op het terrein van Dekkerswald open. Het is gebouwd door ZZG Zorggroep en bedoeld als tijdelijke verblijfplaats voor mensen, vooral ouderen, die zorg nodig hebben maar niet in een ziekenhuis hoeven te liggen.

„Bijvoorbeeld mensen die een heupoperatie hebben ondergaan”, vertelt Hans Blanjaar, directeur bedrijfsvoering. „Nu blijven die vaak lang in het ziekenhuis liggen, terwijl ze medisch uitbehandeld zijn. Of ze gaan naar een traditioneel verpleeghuis. Daar is ook wel fysiotherapie, maar de nadruk ligt er niet zo sterk op herstel als hier. Als je vroeger op zijn tachtigste je heup brak, ging je naar het verpleeghuis en daar bleef je, cru gezegd, tot je dood. Nu zeggen we: op je tachtigste heb je nog een leven voor je. Daar spelen wij op in.” „Mensen kunnen hier ook korter verblijven. Stel iemand heeft een beroerte gehad en wordt thuis verpleegd. Als de mantelzorger een keer op vakantie wil kan de patiënt tijdelijk hier verblijven.” Wie in het Herstelhotel verblijft, leeft in een luxe omgeving. Het gebouw ligt prachtig in de beboste heuvels, de kamers zijn van alle gemakken voorzien, er wordt vers gekookt en allerlei vormen van medische begeleiding en therapie zijn aanwezig. „Toch is dit Herstelhotel er niet alleen voor de rijken, zoals wel eens wordt gedacht”, zegt Blanjaar. „Als iemand een AWBZ-indicatie heeft wordt het verblijf hier vergoed.” Zelf heeft ZZG Zorggroep ook een verpleeghuis oude stijl, Margriet, in de Nijmeegse binnenstad. Dat wordt nu verlaten. „Daar liggen mensen nog met zijn vieren op een kamer. Het is niet meer van deze tijd”, zegt Cox.

In een van de activiteitenruimtes zit Thea Ritzer (84) uit Nijmegen met kraaltjes een ketting te maken die bij haar trui past. „Ik heb een aantal beroertes gehad en heb meerdere keren in Margriet gelegen. Nu ga ik er nog heen voor therapie. Als dit open is ga ik hierheen. Ik vind het een prachtig nieuw centrum. Maar Margriet had ook zijn charme, hoor. Het had sfeer, dat moet hier nog ontstaan.” Tijdens een rondleiding passeren we een groot aantal ruimtes van medische en paramedische beroepen. Er is logopedie en psychologie. De diëtiste wijst op het belang van goede voeding voor patiënten die na een zware ingreep soms ondervoed raken. En deelt prima hapjes haringtartaar uit (‘zit veel eiwit in’). De fysiotherapeut heeft een slalomparcours uitgezet voor mensen die moeten oefenen met de rollator. „Pas op, bij een scherpe bocht met de voeten tussen de wielen lopen, anders struikel je.”

door Menno Pols
Copyright (c)2012 De Gelderlander 29/10/2012

-> naar de projectinformatie van het ZZG Herstelhotel, Dekkerswald