Een nieuw OK complex voor Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten

Voor Ziekenhuis Nij Smellinghe heeft opZoom architecten bottom-up, samen met de gebruikers van het OK complex (OKC) het ontwerp gemaakt voor de uitbreiding en renovatie van het 20 jaar oude OKC.

Het huidige bouwdeel voldeed niet aan de nieuwe ruimtebehoefte en wordt daarom uitgebreid met een vrijstaande volume waarin de OK’s en de benodigde techniek zijn ondergebracht. Over het hart van het bestaande en het nieuwe bouwdeel ligt de spoedgang. Dit maakt het mogelijk direct vanuit het ziekenhuis de OK’s te bereiken, wordt het programma georganiseerd én biedt het een de kapstok voor de gefaseerde uitvoering. Dit maakt het mogelijk het OKC in bedrijf te houden tijdens de bouwwerkzaamheden.

Voor de uitwerking van het interieur en de architectuur van het
gebouw zijn in samenwerking met Van Manen en Zwart architecten een aantal
ontwerprichtingen ontwikkeld. Voor de nieuwbouw is een abstract gevelbeeld
voorgesteld met royale gevelopeningen. Hierdoor zijn alle OK’s ruim voorzien
van daglicht. Ook de patiënt gerelateerde functies krijgen met het openen van
de bestaande gevel volop daglicht en zicht naar buiten.

De positie van de OK’s aan de gevel maakt het bovendien mogelijk in de toekomst de OK’s van buitenaf te renoveren en/of te vervangen. Dit heeft als voordeel dat ook tijdens toekomstige bouwwerkzaamheden het OKC in zijn geheel in bedrijf kan blijven.

Lees hier meer over ons project OKC Nij Smellinghe.