OKC Nij Smellinghe Drachten

Voor Ziekenhuis Nij Smellinghe heeft opZoom architecten het ontwerp gemaakt voor de uitbreiding en renovatie van het 20 jaar oude OK complex (OKC).

Bottom-Up
Het structuurontwerp en het functioneel & ruimtelijk ontwerp is samen met de gebruikers van het OKC tot stand gekomen. Gedurende intensieve sessies waarbij het primaire proces centraal stond zijn per logistieke stroom ontwerpvoorstellen voor deelgebieden besproken en gespiegeld aan de uitgangspunten. De context van het grotere geheel is bewaakt tijdens stuurgroep sessies. Met deze werkwijze heeft opZoom architecten in een zeer kort tijdsbestek van 4 maanden een structuurontwerp én een voorontwerp gerealiseerd!

De ruggengraat
Het huidige bouwdeel voldeed niet aan de nieuwe ruimtebehoefte en wordt daarom uitgebreid met een vrijstaande volume waarin de OK’s en de benodigde techniek zijn ondergebracht.  Over het hart van het bestaande en het nieuwe bouwdeel is de spoedgang gepositioneerd. Dit maakt het mogelijk direct vanuit het ziekenhuis met minimale bewegingen van het verpleegbed de OK’s te bereiken. De positie van de spoedgang draagt bovendien bij aan het organiseren van het programma, het biedt een ruggengraat voor de technische installaties én is de kapstok voor de gefaseerde uitvoering van de renovatie van het bestaande bouwdeel. Dit maakt het mogelijk het OKC in bedrijf te houden tijdens de bouwwerkzaamheden.

Daglicht
Voor de uitwerking van het interieur en de architectuur van het gebouw zijn in samenwerking met Van Manen en Zwart architecten een aantal ontwerprichtingen ontwikkeld. Voor het gevelontwerp van het bestaande deel van het OKC wordt gekozen de bestaande gevel te respecteren en deze al dan niet in een herinterpretatie van de oorspronkelijke gevel van de architect Duintjer terug te laten komen. Voor de nieuwbouw is een abstracter gevelbeeld voorgesteld voorzien van royale gevelopeningen. Hierdoor zijn wij erin geslaagd alle OK’s te voorzien van daglicht. Bovendien hebben ook de patiënt gerelateerde functies met het openen van de bestaande gevel volop daglicht en zicht naar buiten.

Modulaire ontwerp
Op termijn heeft het Ziekenhuis de wens het aantal OK’s te kunnen uitbreiden en/of OK’s in zijn geheel te kunnen vervangen. Daarnaast wil het ziekenhuis de nodige overlast tijdens de bouwwerkzaamheden tot het minimale beperken. Dit heeft geresulteerd in de keus het nieuwe bouwdeel als een prefab constructie te ontwerpen. De positie van de OK’s aan de gevel maakt het mogelijk in de toekomst de OK’s van buitenaf te renoveren en/of te vervangen. Dit heeft als voordeel dat ook tijdens toekomstige bouwwerkzaamheden het OKC in zijn geheel in bedrijf kan blijven.

Fotografie OKC: Annemarie Boonstra Fotografie

opdrachtgever
Ziekenhuis Nij Smellinghe

ontwerpteam
Bastiaan Buurman mmv Maikel Zanfrisco (ism Van Manen en Zwart architecten)

project
ca. 1.650 m2 verbouw & renovatie bestaand bouwdeel en ca. 2.100 m2 semi-permanente nieuwbouw van 6 OK’s en een hybride OK.

status
nieuwbouw opgeleverd winter 2021, renovatie opgeleverd voorjaar 2022

Gerelateerde projecten

ZZG Herstelcentrum Park Dekkerswald Groesbeek

Princengaarde Breda

Sint Agnetenweg Nijmegen

Eerstelijns gezondheidscentrum en zorgappartementen De Elst Wijchen