Eerstelijns gezondheidscentrum en zorgappartementen De Elst Wijchen

Eerstelijn gezondheidscentrum en 22 zorgappartementen voor mensen met dementie (met 24-uurs-zorg) aan de Buizerdstraat in Wijchen, ontworpen in opdracht van woningcorporatie Talis ism ZZG en de ‘Eerstelijn’ (waaronder De Huisdokter, apotheken van Poppel en Wijchen-Zuid).

Het plan maakt deel uit van de bijzondere herontwikkeling van het gebied rond de Klapstraat tot woonzorg- en servicezone Hof van de Elst, waar ook de vernieuwing van het zorgcentrum de Elsthof, nu Meander onder valt.

Het oorspronkelijke stedenbouwkundige plan gaat uit van drie woonblokken. Het eerste appartementencomplex, De Oogst, bevat 46 zorgappartementen (huur). Het tweede gebouw, De Elst huisvest 22 ruime tweekamerappartementen voor voor mensen met dementie, met twee gemeenschappelijke buurtkamers op de hoek van de ‘haak’ en informele ontmoetingsruimten bij de entree op de verdieping. Op de begane grond is het gezondheidscentrum gehuisvest met twee huisartsenpraktijken en de apotheek. Het geplande derde blok is niet tot uitvoering gebracht, waardoor het park om en aan De Oogst en De Elst extra ruimte en programma heeft gekregen.

De zogenaamde ‘levensweg’ verbindt de twee gebouwen en het vernieuwde zorgcentrum. Dit is een groene, deels overdekte voetgangersroute met ontmoetingsplekken voor de buurtbewoners. Elk woongebouw bestaat uit een wit geschilderd L-vormig deel, de ‘haak’ genoemd, met balkons die gericht zijn op de zon en het park. De ‘toren’, een abstracter en compacter groen blokje, staat in de oksel van deze haak.

opdrachtgever
Talis Nijmegen ism ZZG Zorggroep en de ‘Eerstelijn’, bestaande uit onder andere De Huisdokter en de apotheken van Poppel en Wijchen-Zuid

ontwerpteam
Marie-Jeanne Sas mmv Klaas Tuin

project
22 appartementen beschermd wonen ZZG, een eerstelijnsgezondheidscentrum (1000m2) en parkeergarage

status
De Oogst is opgeleverd in de zomer van 2012, De Elst in het najaar van 2017

Gerelateerde projecten

ZZG Herstelcentrum Park Dekkerswald Groesbeek

Heilaarstaete Breda

Doorstroomvoorziening Arnhem

De Vlindertuin Nijmegen