ZZG Herstelcentrum Park Dekkerswald Groesbeek

Park Dekkerswald, gelegen in de bossen van Groesbeek, is van oorsprong een herstellingsoord voor tuberculosepatiënten. Tegenwoordig is het een terrein waar meerdere zorg- en dienstverleners van naam gevestigd zijn, zoals onder andere het Radboud ziekenhuis, de Radboud Universiteit van Nijmegen en Kentalis.

Marie-Jeanne is gevraagd om op deze locatie een luxe zorghotel met bijbehorende faciliteiten en kenniscentrum te ontwerpen. Deze plannen staan niet op zichzelf, maar zijn integraal onderdeel van een geheel vernieuwd Dekkerswald met meer interessante nieuwe ontwikkelingen op het gebied van het geven en ontvangen van zorg, op een hoog en luxe niveau. Het zorghotel heeft aan de brede boslaan en verscholen in een natuurlijke helling een centraal entreegebied waaraan het grand café, het restaurant, de oefen- en de dagbestedingsruimten gelegen zijn. Dit hart staat in directe verbinding met de drie woonvolumes erboven, waarin naast ruimten voor management en ondersteuning ruim 120 één- en tweekamersuites zijn ondergebracht. Deze suites zijn ruim van opzet en van alle gemakken en privacy voorzien. Cliënten kunnen er rusten, oefenen, bezoek ontvangen en vanaf de franse balkons genieten van het omringende bos. Geen lange rechte gangen verbinden de kamers, maar een meanderende en lichte ruimte. Hier kunnen bewoners en medewerkers elkaar informeel ontmoeten. De drie woonvolumes zijn vernoemd naar drie natuurgebieden in de directe omgeving: Bruuk, Kraayendal en Mulderskop. In Kraayendal zijn de suites meer beschermd om gasten met een psychogeriatische achtergrond te kunnen ontvangen. Foto’s van deze landschappen en de daarbij bijpassende kleuren (blauw, groen en paars) vormen de basis voor het interieurontwerp van deze volumes. In het restaurant komen de landschapsportretten terug met twee levensgrote en zeer herkenbare panorama’s op de stad en stuwwal van Nijmegen.

De gebouwen, gemetseld in baksteen in bijzondere verbanden, zijn uiterst energiezuinig ontworpen en zien er, verscholen tussen de bomen, ingetogen sjiek uit. Het parkbos spoelt natuurlijk om de gebouwen heen, met als verbijzonderingen een oefentuin aansluitend aan de oefenruimten in Bruuk en een beschutte ‘herinneringstuin’ aansluitend aan Kraayendal (met pg gasten).

opdrachtgever
ZZG Zorggroep Nijmegen

ontwerpteam
Marie-Jeanne Sas, met Ronnie van den Wildenberg

project
circa 11.000m² nieuwbouw herstelcentrum met ruim 120 zorgsuites, activiteiten- en behandelruimten, grand café, restaurant, expertisecentrum en ondersteunde ruimten

status
opgeleverd najaar 2012

Gerelateerde projecten

De Vlindertuin Nijmegen

Heilaarstaete Breda

Agnetenhof Nijmegen

OKC Nij Smellinghe Drachten