Een nieuw en duurzaam OKC voor Nij Smellinghe

Begin deze maand is het nieuwe operatiecomplex van ziekenhuis Nij Smellinghe in gebruik genomen. De eerste operaties én geboorte zijn inmiddels een feit!

Het 20 jaar oude OKC voldeed niet aan de nieuwe ruimtebehoefte en werd daarom uitgebreid met zeven nieuwe operatiekamers waaronder een hybride operatiekamer. Over het hart van het bestaande en het nieuwe bouwdeel is een spoedgang geplaats die het mogelijk maakt direct vanuit het ziekenhuis de OK’s te bereiken. De nieuwbouw is voorzien van duurzame en energiebesparende apparatuur, ledverlichting en de nieuwste technologieën zoals een innovatief luchtbehandelingssysteem. De toegepaste gevel is goed geïsoleerd en daardoor 70% zuiniger en waar mogelijk zijn materialen hergebruikt. Zo is kostbaar hardhout uit de oude constructie verwerkt tot nieuwe kozijnen.

In het ontwerpproces was veel aandacht voor welzijn van patiënten en personeel. Er is een rustige en ruimtelijke sfeer gecreëerd door het gebruik van lichte kleuren en daglicht. Het laatste is mogelijk gemaakt door royale gevelopeningen, hierdoor zijn alle OK’s ruim voorzien van daglicht. Ook de patiënt gerelateerde functies kregen met het openen van de gevel volop daglicht en zicht naar buiten.

In het komende half jaar worden in het oude operatiecomplex de nieuwe holding en recovery gerenoveerd.

Lees hier meer over OKC Nij Smellinghe.
Fotografie: Annemarie Boonstra

opdrachtgever
Ziekenhuis Nij Smellinghe

ontwerp
Bastiaan Buurman mmv Maikel Zanfrisco (ism Van Manen en Zwart architecten)

project
ca. 1.650 m2 verbouw & renovatie bestaand bouwdeel en ca. 2.100 m2 semi-permanente nieuwbouw van 6 OK’s en een hybride OK.

status
nieuwbouw opgeleverd winter 2021, renovatie in uitvoering