Een boom opzetten

Wie kent de plek het best? Voor wie heeft een nieuw project de meeste impact? Dat zijn uiteraard de bewoners, de gebruikers, de eigenaren en de direct omwonden van een project.  Zij kennen allen een deel van de historie en de sterktes en zwaktes van een buurt en willen vaak graag een bijdrage leveren om hun woon- of werkomgeving te verbeteren. Om deze kennis in te zetten gaat opZoom in gesprek.

Maar hoe start je een gesprek? Wie ga je erbij betrekken en waar gaan ze over meepraten? opZoom ondersteunt opdrachtgevers in participatietrajecten. We organiseren interactieve processen waarin alle relevante betrokkenen hun inbreng hebben.

Het begint met het luisteren en vragen, daarna het formuleren van de opgave, het ontwikkelen van scenario’s en het tonen van de afwegingen die tot een plan leiden. Met goed voorbereide bijeenkomsten en een open sfeer krijgen we inzicht in de verschillende eisen en wensen. Deze input combineren we met onze expertise tot een zo breed mogelijk gedragen ontwerp.

We zien zo’n proces niet als een directe route van A naar B maar als een proces waarbij je soms opnieuw met elkaar aspecten tegen het licht houdt. Een route als een boom: de participatieboom.

Kunnen we met jullie ook een boom opzetten?

Column: Johan Blokland

Wil je meer lezen over onze participatietrajecten? Download dan hier ons hebbedingetje!