Johan Blokland


architect en eigenaar
[email protected]
06-13934480

Betekenis geven aan een plek. Dit is voor Johan Blokland MSc. (1971) de medeoprichter van opZoom het leidmotief in zijn projecten. Onafhankelijk van schaal en typologie speelt dit bij elk ontwerp. Het verbindt het nieuwe gebouw aan een stad, een straat en een bewoner.

Bij de transformatie van een monumentaal gebouw zoekt Johan de betekenis in de historie die vaak dient te worden afgestoft en opgepoetst. Daarnaast voegt hij een nieuwe hedendaagse tijdlaag toe. De twee prijswinnende projecten ‘de Boulevard ’en ‘Bouw van Jou’ tonen deze versterkende betekenis.

In zijn projecten is de maatschappelijke betekenis in de vorm van participatie en co-creatie een sturend ontwerpgereedschap. Dit werd hem al duidelijk na zijn afstuderen aan de faculteit bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft in 1996. Johan ging werken bij de Zuid-Afrikaanse gemeente East-London waar hij werkte hij aan de oprichting van de eerste woningbouwvereniging waar hij de bouw initieerde van de eerste huurwoningen van deze corporatie. De effecten van het ontwerpproces en het eindproduct op de lokale situatie hebben hem gesterkt in zijn opvatting ten aanzien van de maatschappelijke meerwaarde van de gebouwde omgeving: goede architectuur vertaalt en versterkt de maatschappelijke ontwikkelingen.

Terug in Nederland werkte Johan tot 2005 als architect/partner bij Atelier PRO in Den Haag. Hier heeft hij binnen zijn eigen team kunnen werken aan een breed pakket aan ontwerpen in de woningbouw, onderwijsgebouwen, en zorg- dienstverlening. Leidend in deze projecten waren een eenduidig concept en een helder handschrift. Tevens heeft hij zich hier het interactief en het multidisciplinair werken verder kunnen uitbouwen.

Vanaf 2012 geeft hij samen met zijn compagnon Marie-Jeanne Sas leiding aan opZoom. Een bureau met een open blik, heldere concepten en constructieve werkwijze waarbij betekenis toevoegen nog steeds centraal staat.

Terug

Projecten

Folly de Ooggetuige

De Boulevard Arnhem

Bouw van Jou Deventer - Gulden Feniks 2016

’T Peske Tegelen