Folly de Ooggetuige

De folly is een passant in het landschap waar de natuur de constante is. Het vrije volume maakt zich door zijn vorm los van het veld en lijkt net neergestreken. Het oog aan de noordzijde van de folly is getuige van de overweldigende omgeving. Deze grote gevelopening staat in sterk contrast met het gesloten karakter.

De beschermende functie van een huis is de laatste decennia zo sterk doorgevoerd dat we verder af zijn komen staan van de natuur. De gebouwde woonomgeving is verworden tot een barrière tussen mens en natuur. Naast het grote oog van de folly is de snede in het volume een fysieke doorbraak in deze barrière. In de snede tussen de woonkamer en slaapkamer is de bewoner buiten. De Ooggetuige zoekt de nabijheid van de seizoenen, de zon, de temperatuurverschillen, de sterrenhemel, het bioritme – zij worden je huisgenoten.

Keuken en badkamer zijn centraal in de ruimten geplaatst. Daardoor blijven de wanden vrij en is er een sterke continu doorlopende ruimte.

Het prefab gemaakte volume is geheel van hout en geplaatst op een kelder. De buitengevel krijgt een huid van shingles. Door deze natuurlijk te beitsen krijgen we de donker gemêleerde gevel. Het interieur wordt juist uitgevoerd in een lichtere houttint.

Bekijk alle 11 follies in deze video van CASA.

opdrachtgever
particulier

ontwerpteam
Johan Blokland en Alissa Los

project
folly  ‘de Ooggetuige’ op Buitenplaats Koningsweg

status
in uitvoering 2023

Gerelateerde projecten

Keizershoeve Ewijk

Park Brackenhof Nijmegen

Zeegsingel Arnhem

Het Duifje Arnhem