De Kijkers Arnhem

Eind 2019 heeft opZoom de tender van het project de Kijkers gewonnen. In het ontwerp is er ruimte voor 60 woningen die allen zijn gelegen aan de ruime waterplas de Wheme in de Arnhemse wijk Malburgen.

Elke woning heeft een vrij uitzicht over de plas en de groene oevers. Naast deze kwaliteit is het stedenbouwkundig plan ook gericht op versterken van de landschappelijke kwaliteiten van de locatie.

Het plan van opZoom en Rob Aben landschapsarchitectuur versterkt de groene verbinding tussen de Zeesingel en de Whemedreef. Zo wordt de nieuwbouw omgeven door een groene zoom van riet,  is het parkeren ‘verzameld’ in parkeerkoffers in de dwarsstraatjes, en introduceren we veel groen en bloemrijke grasstroken. Daarnaast versterkt het plan de fysieke en visuele verbindingen tussen de wijk en de plas door de lange zichtlijnen op het water en de nieuwe brug, stijger en het strandje.

Het plan gaat uit van een drielaags appartementencomplex voor Volkshuisvesting en grondgebonden koopwoningen.

Het appartementencomplex is gelegen in de noord-oost hoek van de locatie en staat vrij in het landschap. Het gebouw kent een sterk alzijdig karakter. De hoofdentree ligt aan de Whemedreef. De ruime twee- en driekamerappartementen zijn toegankelijk met rollator en rolstoel. Alle woonruimten zijn georiënteerd op het omliggende landschap.

De zeer ruime grondgebonden woningen liggen aan de plas de Wheme en bestaan uit drie of vier bouwlagen. Er zijn twee verschillende woningtypes, één met het woongedeelte (keuken en woonkamer) op de begane grond en een ander type met het wonen over twee lagen. Vanaf de 1e verdieping is het uitzicht nog weidser.

De hoekwoningen ‘springen’ er uit door een expressieve erker De berging en containerruimte, beide geïntegreerd in de architectuur, liggen aan de straatkant. De achtertuin van de woningen worden niet begrensd door schuttingen, zodat de plas een deel van je achtertuin wordt. Een groene zone voorzien van haag en riet tussen het water en de tuin zorgt voor voldoende privacy in de achtertuin.

Het project wordt gerealiseerd in natuurlijke materialen (baksteenarchitectuur, met aandacht voor verfijning, in combinatie met houten elementen). De kleuren hiervan gaan over in de kleuren van het landschap. Het alzijdige karakter van de bouwblokken wordt benadrukt door materialen ‘die de hoek om’ gaan. De woongebouwen zijn voorzien van uitstekende bloemkozijnen die zich richten naar het landschap. Deze ‘kijkers’ geven extra uitstraling en ook de naam aan dit locatie specifieke project.

opdrachtgever
Koopmans Bouwgroep B.V. en Volkshuisvesting Arnhem

ontwerpteam
Johan Blokland, Christelle Oude Vrielink-Sanfilippo, mmv Martijn Kempkens, Marcel Plomp, Maikel Zanfrisco en Wouter Mosselman

landschapsontwerp
Rob Aben landschapsarchitectuur

project
19 appartementen, 39 grondgebonden woningen, stedenbouwkundig plan en architectonisch ontwerp

status
uitvoeringsontwerp

Gerelateerde projecten

Nieuw Erf Koekange

Bomen

Pinta en Niña Almere

Molukkenstraat Nijmegen