De nieuwe woonzorglocatie van Sius aan de rand van het centrum van Winterswijk wordt een uitnodigende plek om zelfstandig en onder begeleiding te wonen. Het project is ontworpen met veel aandacht voor de menselijke maat. Het is kleinschalig opgezet, heeft een warme uitstraling, is duurzaam en groen.
De locatie
De plek voor de nieuwe zorglocatie van Sius ligt aan de rand van het centrum van Winterswijk. Ten zuiden van het getransformeerde Old School hotel, tussen nieuwbouw en oude industriële panden in. Het huidige groene karakter van de directe omgeving is met aandacht vormgegeven en aangeplant en loopt vloeiend over in het woonzorgplan. Wat nu nog braakliggend terrein is, wordt in de nabije toekomst een plek waar de bewoners een veilig, gastvrij en duurzaam thuis krijgen.
Stedenbouwkundige inpassing
De woonzorgwoningen hebben een wat terughoudende plek gekregen op deze locatie, flink terugspringend van de rooilijn van de woningen ernaast. Zo is het ontwerp uitnodigend voor de bewoners, maar niet direct voor passanten. Het gebouw is in twee lagen opgebouwd met twee van elkaar verspringende vleugels. Het wordt in zijn geheel in het groen geplaatst, evenals het parkeerterreintje voor het gebouw.
Architectuur
Een uitnodigend, warm, veilig, duurzaam en groen thuis. Dit is gewaarborgd door de gevels een natuurlijke uitstraling mee te gevel, met een afwisseling tussen metselwerk en vlakken met houten delen. Geen enkel gevelaanzicht is zo hetzelfde. Een zachte, natuurlijke overgang van binnen naar buiten is gecreëerd door middel van een houten, begroeide pergola aan de oostzijde, welke de hoek omvouwt. De pergola omlijst de balkons en functioneert als privacyscherm en zonwering. De vluchttrappen zijn, om de hoek, ook in deze pergola geïntegreerd.
De hoofdentree aan de westzijde en de woonkamers aan de oostzijde zijn met elkaar verbonden door een centrale as in het gebouw. Aan beide zijdes van deze as vind je de woonvleugels met de gezamenlijke woonkamer. Om onderscheid te maken tussen dit middendeel en de twee woonvleugels, verschilt de centrale as in vormgeving door hier het metselwerk de boventoon te laten voeren en smallere raamopeningen te ontwerpen. Ook hebben zijn de woonvleugels hoger ontworpen dan het centrale entreegebied.
Flexibel en duurzaam
In het gebouw zijn twee typen woningen opgenomen. Op de begane grond vind je de zit-slaapkamers. Bewoners hebben een eigen badkamer en een zit-slaapgedeelte met ruimte voor een zithoek, tafel en bed. Daarnaast is in elke vleugel een gezamenlijke ruimte met keuken en woonkamer opgenomen, gericht op de tuin aan de oostzijde. Op de eerste verdieping zijn twee zit-slaapkamers gekoppeld tot een volwaardig tweekamerappartement. Hier woont men zelfstandiger, met eigen badkamer, een aparte slaapkamer, keuken en berging.
De plattegronden zijn zo ontworpen dat wanneer de vraag naar meer zelfstandige woningen toeneemt en de zit-slaapkamers af, of vice versa, deze plattegronden met beperkte ingrepen aan te passen zijn. Zo behoudt het gebouw flexibiliteit naar de toekomst toe.
Naast de natuurlijke gevelmaterialen en het groen dat het gebouw omsluit, zijn nestkasten met zorg opgenomen in de gevels, is het dak voorzien van mos-sedum en wordt de energievraag voor een deel opgevangen door zonnepanelen op het dak.
Interieur
De frisse en warme uitstraling van buiten wordt doorgezet in het interieur. Een houtlook vloer verbindt de hal met de gezamenlijke ruimtes en elke vleugel krijgt zijn eigen accentkleur, grijsgroen of warmgeel. Deze kleuren komen subtiel terug op de wanden, zoals bij de woningentrees en in de gemeenschappelijke woonkamers, en bijvoorbeeld in de tegels en gietvloer van de badkamers. Samen met de zorgvuldig gekozen verlichting zorgt het interieur voor een prettig en aangename woonsfeer.
opdrachtgever
Sius
ontwerpteam
Marie-Jeanne Sas, Alissa Los, Marcel Plomp en Mieke Bloem
project
nieuwbouw woonzorglocatie met 12 zit-slaapkamers en 8 zelfstandige tweekamerappartementen
status
start bouw eind 2024