‘Een bruisend, inclusief woonconcept waar kansrijke asielzoekers en inwoners van Doetinchem samenleven, samen werken en samen leren’, dat is waar de Naoberhoek voor staat. Bewoners van Sité en bewoners van het COA wonen en leven zij aan zij. Spontaan en georganiseerd ontmoeten wordt gestimuleerd door de stedenbouwkundige opzet en het gebouw concept.
De locatie
Het stationskwartier is onderdeel van de centraal gelegen ontwikkellocatie Spoorzone Doetinchem. Deze nieuwe ontwikkeling legt de basis voor een zuidelijke toegangspoort van het centrum waarbij wonen, werken, leren én mobiliteit aantrekkelijk worden gecombineerd.
De Naoberhoek wordt in deze ontwikkeling een aantrekkelijke stedelijke woon-werkmilieu, op steenworp afstand van de binnenstad en de Oude IJssel.
Het parkeren binnen de Spoorzone wordt voorzien in een centrale parkeerhub. Met deze voorziening wordt er binnen de locatie ruimte vrijgespeeld voor groen en een autoluwe openbare ruimte, een belangrijk thema in het ontwerp.
De Naoberhoek
Bewoners van Sité en bewoners van het COA wonen zij aan zij, gemixt door het gebouw zodat ontmoetingen al in het trappenhuis en op de galerij, plaat vinden. Daarnaast wordt de plint geactiveerd met algemene en collectieve ruimten. Naast de algemene ruimten van het COA komen hier ook multifunctionele ruimten zoals een keuken, werkplaats, activiteitenruimte en een koffiecorner. En niet alleen binnen maar ook buiten richt het ontwerp zich met de gezamenlijke moestuin en barbecueplaats, op ontmoeting. Samen koken met zelf gekweekte groenten verbindt de verschillende culturen met elkaar.
Huurders van Sité worden gevraagd een bijdrage te leveren aan de Naoberhoek door vrijwilligerswerk te vervullen, activiteiten te organiseren, samen te koken en samen te ontspannen. Dit wordt ondersteund en mede geprogrammeerd door de locatiemanager en een community-builder.
Stedenbouwkundige opzet
Door zijn ligging tussen industrie en de spoorlijn, heeft de locatie te maken met een hoge akoestische belasting. Om een goed woonmilieu te waarborgen is een geluidluwe binnenhof een essentiële eerste stap. De Naoberhoek is echter geen gesloten carré maar wil zich openen en zoekt aansluiting op de stedelijke structuur. Een doorsnijding van het carré en de binnenhof realiseert dit. Aan deze geopende binnenhof en in relatie met het stedelijke plein, het groene parkje en de doorgaande Hamburgerbroeklaan, is de open en actieve plint geplaatst met ruimte voor het maatschappelijke programma. De stedenbouwkundige opzet brengt de verschillende bewoners samen in en rondom de binnenhof. Aan de westzijde wordt de Naoberhoek nog vergroot met middenhuur-/ koopappartementen.
De bebouwing is opgedeeld in verschillende architectonische eenheden. Elk bouwdeel heeft zijn eigen herkenbare massa en uitstraling. Binnen dit gevarieerde beeld komen er op twee posities accenten. Op de hoek van de Hamburgerbroeklaan en het nieuwe plein komt een hoogte accent en bij de geplande oversteek van het spoor is de bouwmassa verdraaid om de oversteek te begeleiden en het plein te openen richting het centrum.
Inwisselbare plattegrond
Om levendigheid aan de binnenhof te stimuleren functioneert de galerij, gelegen aan de binnenzijde van de bouwblokken, als woonstraat. De woningen hebben leefruimtes zoals de keuken of een eetkamer aan deze zijde. En aan deze zijde zijn ook de buitenruimtes geplaatst.
Om de plint actief in te kunnen zetten voor de Naoberhoek is er meer bergruimte mee ontworpen binnen de woningen vergroot en hebben de bewoners alleen en fietsenstalling in de plint. Elke woning heeft hetzelfde casco. Woningen kunnen met een eenvoudige ingreep wisselen van huurders van Sité naar bewoners van het COA en vice versa.
Opdrachtgever
Sité woondiensten, Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en gemeente Doetinchem
Ontwerpteam
Johan Blokland en Alissa Los
Project
gecombineerde nieuwbouw van ca. 120 appartementen en gemeenschappelijke binnen- en buitenruimtes
Status
structuurontwerp 2024