Zuiderveld-West Nijmegen

Sinds 2018 is opZoom in opdracht van Van de Klok bezig met het ontwerpen van koop- en huurwoningen en de bijbehorende verkaveling in Zuiderveld-West. De woningen liggen verspreid over 3 bouwvelden en worden in fases opgeleverd. Wonen op de set take 2 is in 2021 opgeleverd, take 3 is in verkoop en fase 3C is in het najaar van 2023 opgeleverd.

Locatie
Zuiderveld-West, de meest noordelijke wijk van de Waalsprong, ligt ten noorden van de Keizer Hendrik VI-singel, de Griftdijk en in de directe omgeving van wijken Grote Boel, De Boomgaard, De Elten en Het Nijland. Zowel de Nijmeegse binnenstad als de Betuwe liggen op fietsafstand.

Landschap en stedenbouw
Zuiderveld-West onderscheidt zich door een landschappelijke structuur die zijn oorsprong vindt in de agrarische blokverkaveling en het slotenpatroon van het Betuwse historische landschap. Dit is terug te zien in de robuuste blokkenstructuur, veel groen en lange zichtlijnen.

Architectuur
De architectuur is eigentijds met een traditioneel karakter, met een vleugje rust en elegantie. Elk bouwveld heeft haar eigen identiteit zonder dat de eenheid verloren gaat. De combinatie van stedelijke en landschappelijke kwaliteiten maakt Zuiderveld-West tot een bijzondere en aantrekkelijke wijk.

Wonen op de Set – Take 2
De architectuur is hedendaags, elegant en gevarieerd. Bijzonder aan dit project is het gevelmateriaal dat het resultaat is van een intensief, boeiend en leerzaam ontwikkelingstraject. Het gevelmateriaal bestaat uit op maat gemaakte grijs-wit gemêleerde mineralen steenstrips.

Vrijwel alle woningblokken zijn gebouwd in de nabijheid van parken. De woningen die direct aan het Bert Haanstrapark liggen, zijn voorzien van een fraai uitgevoerde gevelbrede veranda die de bewoners een zitje in de zon en in het groen biedt.

De 42 woningen voor Portaal zijn qua uitstraling familie van de woningen op de set take 2, in die zin dat er sprake is van verwantschap zonder eentonigheid.

Zuiderveld-West 3C
In dit bouwveld heeft opZoom een deel van de woningen ontworpen. De 37 woningen voor Portaal en de rest van de woningen in dit veld vormen een geheel. De woningen aan de randen zijn zandkleurig. In het hart van het veld heerst een warme en frisse sfeer. De architectuur is sculpturaal, robuust en met verticale accenten. Het gevelontwerp is met aandacht tot stand gekomen en resulteert tot een gevarieerd geheel. Bijzonder zijn de groene overgangen tussen openbare ruimte en privé. De brede groene hagen omarmen dit veld.

Wonen op de Set – Take 3
Dit bouwveld kent een grote verscheidenheid aan woningtypes. Er is voor ieder wat wils: vrijstaande woningen, twee-onder-een kapwoningen en rijwoningen in verschillende breedte en diepte. De woningen karakteriseren zich door de speelse plint en daken. De donkere plint maakt de entree van de woningen bijzonder en zorgt voor eenheid tussen de bouwblokken. De gevarieerde daken zorgen voor een levendig straatbeeld en bieden extra woonruimte op de verdieping. De rijwoningen aan het park zijn voorzien van pergola’s met groen. De pergola’s bieden een beschut zitplekje het park.

Natuurinclusief
Er zijn diverse maatregelen genomen ter bevordering van de natuurinclusiviteit en biodiversiteit. De woningen zijn voorzien van nestkasten voor vogels en vleermuizen en vogelvide’s. De beplanting rondom de woningen is gevarieerd wat het ook voor de vogels en de bijtjes een fijne plek maakt om te wonen!

opdrachtgever
Van de Klok en Portaal

ontwerpteam
Johan Blokland en Christelle Oude Vrielink mmv Martijn Kempkens en Marcel Plomp

project
237 koop- en huurwoningen

status
deels opgeleverd en deels in ontwikkeling

Gerelateerde projecten

Keizershoeve Ewijk

Romvlvs en Remvs Utrecht

Schuytse Schans Arnhem

Nieuw Erf Koekange