Bongerd en Dijcke Nijmegen

Woonbuurt Bongerd en Dijcke ligt aan de zuidrand van het voormalige dorp Lent, dat in 1998 is opgegaan in het nieuwe Nijmeegse stadsdeel Nijmegen-Noord. Dit stadsdeel wordt ook wel aangeduid als de Waalsprong.

Bongerd en Dijcke kenmerkt zich door een grote landschappelijk kwaliteit met haar ligging pal achter de rivierdijk van de Waal.

De kern van de woonbuurt wordt gevormd door een fruitboomgaard omzoomd door woningen. Deze ruime en op de boomgaard georiënteerde eengezinswoningen hebben in vorm en materiaal een ‘schuurachtig’ karakter. Hierdoor wordt aansluiting gezocht bij het rivierlandschap van de omgeving. De detaillering is met aandacht opgezet: strak en abstract. Hierdoor zijn de bouwblokken duidelijk ondergeschikt aan het landschap.

De rivierdijk is verbreed, enerzijds omwille van de veiligheid en anderzijds om hier dijkwoningen tegen aan te kunnen bouwen. Deze  dijkwoningen zijn ontworpen rondom een dwars geplaatste centrale trap. De woonruimtes zijn zo veel mogelijk op het fraaie dijklandschap worden georiënteerd. De baksteenarchitectuur heeft een hedendaags en speels karakter.

Verder kenmerkt het project zich door de bijzondere aandacht die is besteed aan de overgang van openbare naar privéruimte en door de samenwerking tussen alle betrokkenen: de gemeente Nijmegen, Heijmans, architecten en landschapsarchitecten.

opdrachtgever
Heijmans

ontwerpteam
Johan Blokland en Christelle Oude Vrielink mmv Martijn Kempkens

project
38 woningen

status
opgeleverd zomer 2022

Gerelateerde projecten

Broekgraaf Leerdam

De Kijkers Arnhem

Kerkwijk Didam

De Rederij Nijmegen