Broekgraaf Leerdam

Nieuwbouw van 34 energiezuinige sociale huurappartementen in Leerdam, in opdracht van Van Wijnen voor Kleurrijk Wonen.

In Broekgraaf zullen in fases tot 2025 zo’n 1000 woningen worden gebouwd. Dit gebouw maakt deel uit van de vierde fase. Het stedenbouwkundig plan schreef een u-vormig blok met drie bouwlagen voor dat gelegen is rondom een parkeerterrein, toegankelijk via een onderdoorgang.

Deze onderdoorgang bevindt zich naast de hoofdentree van het gebouw. De bruine metselwerkgevel bevat rondom deze poort een accentvlak van licht metselwerk wat zich via de poort doorzet naar de galerijgevels. De ruime balkons verspringen ten opzichte van elkaar en zijn voorzien van een balustrade van geperforeerde staalplaat welke zowel voorziet in doorzicht als in privacy.

Naast appartementen waarbij de woonkamer over de volledige breedte van de woning is gesitueerd, zijn tevens ‘doorzon’ plattegronden ontwikkeld. Bij dit type is de woonkamer juist over de gehele diepte van het appartement gelegen zodat indien gewenst een afgesloten eetkeuken gerealiseerd kan worden.

Het gebouw voldoet aan BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) en is zeer goed geïsoleerd. De appartementen beschikken over een lucht-water warmtepomp welke voorziet in warm water ten behoeve van warm tapwater en het verwarmen van de woning met vloerverwarming. Het ventilatiesysteem is voorzien van een warmte-terugwinsysteem. Op het dak liggen per appartement vijf zonnepanelen om de kosten voor het individueel huishoudelijk verbruik zo ver mogelijk te verlagen.

opdrachtgever
Van Wijnen Arnhem, voor Kleurrijk Wonen

ontwerpteam
Johan Blokland en Ronnie van den Wildenberg

project
34 BENG appartementen, ca. 70m2 en 80m2

status
opgeleverd voorjaar 2020

Gerelateerde projecten

Kopgebouw Schuytgraaf

Nieuw Erf Koekange

De Kijkers Arnhem

Bongerd en Dijcke Nijmegen