De Rederij Nijmegen

Het project de Rederij is gesitueerd in Grote Boel, een van de drie nieuwe wijken in de Waalsprong, Nijmegen Noord. De Rederij bestaat uit 28 grondgebonden woningen ontworpen voor verschillende koop- en huursegmenten.

Het plangebied ligt aan de Griftdijk; een naam afgeleid van het Griftkanaal dat eind 16e eeuw als vaartroute werd aangelegd tussen Nijmegen en Arnhem. Rond 1930 werd het kanaal gedempt waarna de rijksweg erop aan werd gelegd. Aan de westzijde van de Griftdijk ligt het zogenoemde woonpark van Groot Oosterhout.

Een belangrijke doeltelling binnen het project is het versterken van het landelijke karakter van de Griftdijk. Voor de ontwerpen zijn boerderijen met zwarte spat-of smetplint en witte sierplint de inspiratie geweest. Deze plinten zijn terug te zien in 18e-eeuwse schilderijen zoals de aquarel van Jan Verheul.

Andere doelstellingen zijn het continueren van het architectonische beeld en het creƫren van eenheid in verscheidenheid. Het geheel kenmerkt zich door kleinschaligheid, menselijke maat en aandacht voor detail.

opdrachtgever
Van de Klok

ontwerpteam
Johan Blokland, Christelle Oude Vrielink-Sanfilippo mmv Martijn Kempkens

project
nieuwbouw van 28 grondgebonden woningen in verschillende koop- en huursegmenten in Nijmegen-Noord

status
opgeleverd 2018

Gerelateerde projecten

Schuytse Schans Arnhem

Kopgebouw Schuytgraaf

De Stadstuin Nijmegen

Romvlvs en Remvs Utrecht