Schuytse Schans Arnhem

Schuytgraaf is een van de jongste wijken van Arnhem, midden in het Betuws landschap. De locatie ligt nabij station Arnhem Zuid, met een droge ecologische zone aan de westzijde en de spoorlijn aan de oostzijde. 

Op deze plek heeft opZoom in opdracht van Van de Klok 71 grondgebonden eengezinswoningen ontworpen, waarvan 48 vrije sector koopwoningen en 23 sociale huurwoningen. Met verschillende woningplattegronden, beukbreedtes, geveltypen en kapvormen is een zeer rijke mix ontstaan.

Het ruimtelijk raamwerk opgesteld door de gemeente Arnhem vraagt om robuuste, stedelijke architectuur met een no-nonsense uitstraling. De woonbeleving moet de associatie oproepen van een stationswijk met een stoere baksteenarchitectuur, eenvoudig in hoofdopzet waarbij grote metselwerkvlakken niet vermeden hoeven te worden.

Het metselwerk van de verschillende blokken varieert binnen een pallet van aardse roodbruine tinten. Binnen dit metselwerk is gezocht naar verfijning in detaillering, door gebruik te maken van accentvlakken en subtiele metselwerkdetails. Op beeldbepalende posities zijn kopgevels verbijzonderd door woningentree’s, ramen en accentmetselwerkvlakken te situeren

Met groene erfafscheidingen, hoge en lage hagen en verschillende soorten nestkasten voor vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen is een prettig, groen woonmilieu gecreëerd met veel aandacht voor natuur.

opdrachtgever
Van de Klok

ontwerpteam
Johan Blokland en Ronnie van den Wildenberg

project
71 Koop- en huurwoningen

status
huurwoningen opgeleverd zomer 2022
koopwoningen oplevering najaar 2022

Gerelateerde projecten

Hofstraat Doetinchem

Woonpark Veenderhorst Ede

Kerkwijk Didam

Centrum West Driebergen