Soetegaerde Nijmegen

Het project Soetegaerde in Woenderskamp grenst aan het nieuwe hart van de Waalsprong in de gemeente Nijmegen. Het is gelegen ten noorden van de Graaf Allardsingel, vlak voordat je de Oversteek bereikt. Het relatief kleine project valt op doordat het uit een mooie en diverse mix aan woningen voor verschillende doelgroepen bestaat, van jong tot oud: stoere stadswoningen, strakke rijwoningen met kap, vriendelijke bungalows aan een hofje en in het (letterlijk) oog springende twee-onder-een-kapwoningen.

In al hun verscheidenheid zijn alle woningen in het buurtje een hechte familie van elkaar en vormen ze een eenheid. Zo voelen de eerste bewoners het ook. Deze eenheid in verscheidenheid is precies het thema dat dit plan uitmuntend maakt. Dit is bereikt door de samenhang in de stedenbouwkundige opzet en de natuurlijke aansluiting op de directe omgeving, die aan elke zijde van het plan net weer even anders is (een invalsweg, een wetering, een hof, etc.). Dit is verder doorgezet door de eenheid in architectonische ingrepen, materialisering en detaillering, dat elk type tegelijkertijd ook weer zijn geheel eigen karakter meegeeft. De nieuwe buurt kenmerkt zich door een abstracte en meteen ook persoonlijke hedendaagse architectuur. Het metselwerk is licht en gemêleerd. De kleuraccenten en dakkapellen maken de gevels bijzonder.

De comfortabele en stoere stadswoningen aan de Graaf Allardsingel zijn ruim opgezet en voorzien van een hoog plafond op de begane grond. Ze schermen in één gebogen gebaar de achterliggende woningen af.

De prachtige bungalowwoningen er achter lopen fraai over in het aangrenzende groene hofje. Om deze overgang te benadrukken en de verblijfskwaliteiten te bevorderen is in het verlengde van de woonkamer een pergola met zitje ontworpen. De woningen zijn levensloopbestendig en hebben verschillende indelingsmogelijkheden.

Enkele woningen, waaronder de twee-onder-een-kappers, ‘reageren’ op de omgeving doordat hun bijzondere dakkapellen als ogen zijn gericht op het ernaast gelegen dijklandschap.

opdrachtgever
VanWonen en Reinbouw

ontwerpteam
Christelle Oude Vrielink en Marie-Jeanne Sas mmv Klaas Tuin en Wouter Mosselman

project
nieuwbouw van 34 grondgebonden woningen

status
opgeleverd zomer 2021

Gerelateerde projecten

Kopgebouw Schuytgraaf

Bongerd en Dijcke Nijmegen

De Kijkers Arnhem

Nieuw Erf Koekange