Kleine Oord Arnhem

Verduurzaming en revitalisatie van 76 appartementen, HAT eenheden en commerciële ruimte, Kleine Oord, in het centrum van Arnhem. In opdracht van en in samenwerking met Portaal en Veeneman.

Het in begin jaren ’80 door Van den Broek en Bakema ontworpen blok aan het Kleine Oord en de Nieuwstraat vormde lange tijd de schakel in schaalsprong en aansluiting tussen de middeleeuwse binnenstad en de wederopbouw van de zuidelijke binnenstad. Inmiddels op de breuklijn tussen de middeleeuwse- en de zuidelijke binnenstad, bevindt het zich te midden van nieuwe ontwikkelingen welke de transformatie en revitalisatie van de zuidelijke binnenstad tot een aantrekkelijk deel van de Arnhemse binnenstad maken. Op de prominente kruising tussen het tracé van de Sint Jansbeek, de Nieuwstraat corridor en de creatieve corridor van Focus Filmtheater tot aan Museum Arnhem, staat het blok er nu sleets bij.

Binnen de opgave het gehele appartementencomplex te gaan verduurzamen is een ontwerp gemaakt voor de revitalisatie van de uitstraling van het gebouw. Uit de studie naar de stedenbouwkundige oorsprong van de locatie en een architectonische analyse van het gebouw werd duidelijk dat het complex uit 5 verschillende aaneen geschakelde gebouwen bestaat. Als uitgangspunt is daarom gekozen de verschillen binnen het gebouwensemble te versterken. Naast het schoonmaken en herstellen van alle geveldelen worden de bouwdelen waarin de entree naar de appartementen én die waarin de HAT-eenheden zijn opgenomen in een andere kleur gezet. Hierdoor ontstaat naast een duidelijke en prominente entree meer verscheidenheid tussen de bouwdelen onderling en sluit het complex beter aan bij de schaalgrootte van de huidige context.

De commerciële plint van het complex krijgt een toegankelijker en levendiger karakter. In de plint worden de luifels verwijderd en worden de puien vernieuwt met beglazing tot op de vloer. De achter de betonstructuur verscholen plint aan het Kleine Oord wordt in de rooilijn gezet waarmee langs het Kleine Oord een nieuwe plint ontstaat welke een invulling met een commerciële functie of met atelierwoningen kan krijgen.

opdrachtgever
Portaal en Bouwonderneming Veeneman

ontwerp
Marie-Jeanne Sas en Bastiaan Buurman met Martijn Kempkens en Corné van de Kraats

project
Verduurzaming en revitalisatie van 76 appartementen, HAT eenheden en commerciële ruimte, Kleine Oord, in het centrum van Arnhem

status
Technisch Ontwerp in design&build met Bouwonderneming Veeneman

 

Gerelateerde projecten

SPOOR0318 Veenendaal

Prinsengracht Amsterdam

Saronix en Lookwartier Doetinchem

Centrum West Driebergen