Ridderstraat Culemborg

Achter het voormalig pensionaat ‘Mariakroon’ aan de Ridderstraat in het hart van Culemborg ligt een woongebouw met 54 kleine tweekamerappartementen (ca. 40-45m2) voor één- en tweepersoons huishoudens. Het complex uit 1980 heeft een verspringende massa in een haakvormige opzet gelegen aan een kaal, versteend en verpauperd binnenhof.

De hoofdentree’s naar de portieken bevinden zich niet aan dit hof maar aan de achterzijde van het complex. Hierdoor zijn ze moeilijk vindbaar, wat de sociale veiligheid niet ten goede komt. Een onderdoorgang welke voor en achterzijde moet verbinden is om die reden al dichtgezet met een hek. De appartementen zijn doorleefd en toe aan een grondige renovatie. Ze zijn slecht geïsoleerd en zeer gehorig.

In het ontwerp van opZoom zullen de hoofdentree‘s van de achterzijde naar de hofzijde worden verplaatst. Door middel van een strakke luifel, accenten in gevelbekleding en puien met daarin de postkasten worden ze duidelijk herkenbaar als hoofdentree. Het interieur van de entreehallen en trappenhuizen krijgt een make-over passend bij het exterieur.

In de oude situatie waren bewoners aangewezen op een gezamenlijke fietsenstalling en had elk appartement daarnaast nog een kleine bergruimte op de bovenste verdieping. In de nieuwe situatie krijgt elke woning een ruimere eigen berging op de begane grond met ruimte voor de fiets,  welke bereikbaar is vanaf het binnenhof. Op de begane grond worden 5 appartementen groter gemaakt, waardoor ze ook geschikt zijn voor mindervaliden. Het gebouw wordt tot op het casco gesloopt waarna het opnieuw opgebouwd zal worden. De appartementen zullen gasloos en zeer energiezuinig worden gemaakt. Op het dak komen PV panelen, de spouw wordt na geïsoleerd en aan de buitenzijde van de gevels wordt extra isolatie toegevoegd met daarop een afwerking van Ecoshapes. Deze lichtgrijze geprefabriceerde minerale stuc elementen worden in een abstract patroon aangebracht in verschillende banen en afmetingen.  De kozijnen worden vervangen door grote kunststof kozijnen waardoor het gebouw meer (woon)uitstraling zal krijgen. De spijlenhekwerken van de balkonbalustraden worden vervangen door een mooie geperforeerde staalplaat.

opdrachtgever
Kleurrijk Wonen en Van Dillen Bouw

ontwerpteam  
Ronnie van den Wildenberg en Johan Blokland, mmv Marcel Plomp

project
(ver)nieuwbouw van 50 tweekamerappartementen

status
start bouw voorjaar 2023, oplevering begin 2024

Gerelateerde projecten

Broekgraaf Leerdam

Hofstraat Doetinchem

Dudok Willemsplein Arnhem

Bunschoterhof Ede