On the Hill Arnhem

In de wijk Monnikenhuizen grenzend aan de wijk Geitenkamp heeft opZoom in opdracht van Rots Bouw een ontwerp gemaakt voor 19 appartementen. Het verouderde garagecomplex op de hoek van de Dr. Schaepmanlaan en de Sperwerstraat zal ruimte maken voor een woongebouw met een diverse mix aan appartementen. 

De locatie
De projectlocatie is gelegen in de wijk Monnikenhuizen: een wijk in Arnhem-Noord uit de jaren vijftig  op een heuvelachtig terrein rondom het stadspark Hoogte 80. Met 80 meter boven NAP een van de hoogste punten in Arnhem.

De naastgelegen wijk Geitenkamp is in de jaren twintig gebouwd en is opgezet als een tuindorp. Die allure is nog steeds zichtbaar in de wijk. Kenmerkend zijn de rode dakpannen, overstekende dakranden, veel groen en enkele fraaie poortgebouwen.

Stedenbouw en landschap
Het complex is zorgvuldig ontworpen en houdt rekening met het huidige straatprofiel en de aanwezige hoogteverschillen. De hoek van de Dr. Schaepmanlaan en de Sperwerstraat krijgt een hoogteaccent van vier lagen. Op deze hoek is  tevens de hoofdentree gesitueerd. Om aan te sluiten op de aangrenzende bebouwing  ‘trapt’ het gebouw af naar drie woonlagen aan de Sperwerstraat en twee aan de Dr. Schaepmanlaan. De galerijen de woningtoegangen zijn gelegen aan het binnengebied waar ook de parkeerplaatsen zijn ontworpen.

Architectuur
Het ontwerp krijgt een eigentijdse uitstraling met een knipoog naar de kenmerkende architectuur uit de jaren vijftig. Ingrediënten die we hebben toegepast zijn onder andere: een verhoogde begane grond, gespiegelde woningen voorzien van balkon of loggia, metselwerk accenten, expressieve kopgevel, grote gevelopeningen en accenten in de gevel door middel van een kader. Voor het metselwerk is gekozen voor een oranje rood gesinterde baksteen. De binnenwereld heeft een eigen karakter met een tweede huid van gevelbeplating in ton sur ton geeltinten.

Natuurinclusief en biodiversiteit
In het ontwerp van opZoom zijn verschillende maatregelen genomen ter bevordering van de natuurinclusiviteit en biodiversiteit. Aan de voorzijde is er een setback ontworpen die ruimte biedt voor groene hagen. Deze hagen omarmen vervolgens het gebouw richting het binnengebied, waar er naast het parkeren, volop beplanting mogelijk is. Daarnaast worden twee van de drie daken worden voorzien van mos-sedum.

opdrachtgever
Rots Bouw BV ism G-Kracht Gebiedsontwikkeling

ontwerpteam
Johan Blokland en Christelle Oude Vrielink mmv Martijn Kempkens en Klaas Tuin

project
19 appartementen

status
In uitvoering 2024

Gerelateerde projecten

Sonnenbergkwartier IJsselmuiden

Lankforst nieuwbouw Nijmegen

Saronix en Lookwartier Doetinchem

De Boulevard Arnhem