Het Duifje Arnhem

Verduurzaming en tegelijkertijd het verbeteren van de uitstraling van 113 grondgebonden huurwoningen van Portaal in het zuiden van Arnhem.

Het Duifje is een ruim en losjes opgezette jaren 70 wijk in het zuiden van Arnhem. Deze ligt prachtig omsloten in het groen, dicht bij de uiterwaarden en de voorzieningen van Arnhem en Huissen. De mensen die er wonen zijn over het algemeen erg gehecht aan de plek en beschouwen Het Duifje als hun dorp binnen groot Arnhem.
Portaal wil de woningen graag gaan verduurzamen en met deze stap tegelijkertijd ook de uitstraling van de woningen verbeteren. Een uitdaging is daarbij dat binnen de verschillende rijtjes een redelijk aantal woningen is verkocht, en de kopers niet mee hoeven te doen met de aanpak.

De kopers hebben de afgelopen jaren al voor wat diversiteit gezorgd in de van oorsprong eenduidig en horizontaal vormgegeven rijtjes met de doorlopende metselwerk plint, de ossenbloedrode houten delen op de verdieping en het antraciet pannendak met zinken goot. Deze is ontstaan door het houtwerk net in een andere kleur te schilderen of door bijvoorbeeld een geheel andere voordeur te plaatsen. De afwisseling die hierdoor ontstaat, wordt nu als afwijkend en storend ervaren, maar vormt voor opZoom de aanleiding om én meer diversiteit en individualiteit binnen de rijtjes te gaan realiseren, én de koop- en de huurwoningen gelijkwaardig onder één kap naast elkaar te kunnen laten bestaan.

De kap met goot, van binnenuit geïsoleerd, blijft in ons plan in één gebaar alle woningen afdekken. Daaronder trekken de huurwoningen een nieuwe geïsoleerde jas aan, met opnieuw het metselwerk en de houten delen, maar nu afwisselend verticaal of horizontaal verdeeld, en met verschillende verzadigingen van de kenmerkende ossenbloedkleur. Elke woning blijft zo onderdeel van het grotere geheel van ‘dorp’ Het Duifje, en krijgt tegelijkertijd een eigen individuele uitstraling, iets wat erg gewaardeerd wordt door de huidige bewoners.

opdrachtgever
Portaal

ontwerpteam
Marie-Jeanne Sas en Christelle Oude Vrielink met Martijn Kempkens

project
verduurzaming van 105 eengezinswoningen en 8 seniorenwoningen

status
opgeleverd

Gerelateerde projecten

Tinnegieter Harderwijk

De Grote Zwaan Nijmegen

OKC Nij Smellinghe Drachten

Kulturhus Sonnenburgh IJsselmuiden