De Grote Zwaan Nijmegen

In opdracht van de Vereniging van Eigenaren heeft opZoom het ontwerp gemaakt voor de verduurzaming en verbetering van de uitstraling van appartementencomplex De Grote Zwaan in Zwanenveld, Dukenburg, Nijmegen. Het gebouw neemt straks een centrale plaats in in de groene en duurzame herontwikkeling van het OV-knooppunt en het winkelcentrum van Dukenburg.

De entree
In 2017 hebben we in nauwe samenwerking met de werkgroep van de VvE Zwanenveld en VvE BeheerPlus een intensief en creatief traject afgelegd dat geresulteerd heeft in helder plan van aanpak voor de jaren ’70 flat, met bijbehorend meerjaren onderhoudsplan (MJOP). Het complex wordt van binnen en van buiten opgefrist, opgeknapt, nageïsoleerd en verduurzaamd. De entreepartij is als eerste aangepakt, nu is de verduurzaming met een Zeer Energiezuinig Pakket (ZEP) aan de beurt.

Een nieuwe duurzame jas
We pakken het gebouw in met een nieuw isolatiepakket en werken de gevels af met minerale steenstrips met een lichte, warme uitstraling. Op de hoek met het winkelcentrum laten we een grote geabstraheerde zwaan in steenstrips overhoeks terugkomen. De puien van de trappenhuizen en woningen worden vervangen door nieuwe kunststof kozijnen in een warme tint met triple glas. De nieuwe woonkamerpuien hebben een meer open indeling en geven de gevel in combinatie met de nieuwe grijsgroene balustrade, een strakke en rustige indruk. De balustrades blijven transparant, maar worden meer privé en beschut door middel van geïntegreerde plantenbakken en hekwerkvullingen van glas met een transparante folie met print.

Natuurinclusief
Zonwering wordt in lijn met de gevel ontworpen en geïntegreerd in het ontwerp. Beplanting zorgt voor vergroening en extra verkoeling en geeft privacy aan de balkons. Het vergroenen van de plint en het dak en het toevoegen van nestkasten bevordert de klimaatadaptatie en biodiversiteit. Daarnaast voegen we zonnepanelen toe op het hoogste dak.

opdrachtgever
VvE Zwanenveld III, ism Veluwezoom Verkerk

ontwerpteam
Marie-Jeanne Sas, Alissa Los en Marcel Plomp

project
verduurzaming van 71 appartementen

status
aanpak entreepartij opgeleverd voorjaar 2017, verduurzaming in voorontwerp

 

Gerelateerde projecten

Bunschoterhof Ede

Saronix en Lookwartier Doetinchem

Het Rode Dorp Westervoort

Bouw van Jou Deventer - Gulden Feniks 2016