Hofstraat Doetinchem

Nieuwbouw van 8 grondgebonden nul-op-de-meterwoningen en 13 energiezuinige huurappartementen in Doetinchem, in opdracht van Sité Woondiensten.

In samenspraak met de bewoners heeft woningcorporatie Sité besloten tot sloop en herontwikkeling van 12 grondgebonden woningen aan de Hofstraat in Doetinchem.
De drie rijtjes met elk vier kleine eengezinswoningen waren zowel technisch als ruimtelijk aan het einde van hun levensduur. De diepe voortuinen werden nauwelijks onderhouden en zorgden voor een rommelig beeld. De toegang tot de achtertuinen, gelegen aan de Pompenhof was in de loop der jaren erg verrommeld met een ratjetoe aan verloederde erfafscheidingen, schuurtjes en garages.

Tijdens het bewonersparticipatietraject bleek dat er behoefte was aan een diversiteit in woningtypen. Een verkavelingsstudie heeft uiteindelijk geleid tot een plan met aan de J.F. Kennedylaan een appartementengebouw van 3 lagen met daarin 13 drie- en tweekamerappartementen en aan de Hofstraat twee rijtjes met grondgebonden woningen. Eén met 4 eengezinswoningen van twee lagen met kap en één met 4 levensloopbestendige woningen van één laag met kap.

De vier ‘terugkeerders’ hebben op deze wijze hun eigen nieuwe huurwoning mee kunnen ontwerpen en hadden ook de eerste keuze waar ze zijn komen te wonen.

Het appartementengebouw markeert de hoek van de Hofstraat met de J.F. Kennedylaan. De grondgebonden woningen aan de Hofstraat zijn ten opzichte van de oude situatie een stuk naar voren geschoven. Zo ontstaat aan de Pompenhof ruimte voor een toegankelijk binnengebied met een mooi entreepleintje voor de appartementen, alsook voldoende parkeergelegenheid voor de bewoners.

De drie bouwblokken verschillen qua massa sterk van elkaar. Daarom is in de architectuur gezocht naar eenheid om van het nieuwe buurtje een samenhangend geheel te maken.  Er is voor het gehele project gekozen voor één lichte genuanceerde baksteen welke met veel oog voor detail is toegepast. Op elk blok zijn witte accentvlakken aangebracht en ook worden door het gehele plan dezelfde kozijnkleuren toegepast.

De woningen zijn gasloos en beschikken over zonnepanelen en warmtepompen. Hierdoor zijn de appartementen zeer energiezuinig en de grondgebonden woningen zelfs nul-op-de-meter.

opdrachtgever
Sité Woondiensten Doetinchem ism Veluwezoom Verkerk

ontwerpteam
Johan Blokland en Ronnie van den Wildenberg

project
8 grondgebonden woningen en 13 appartementen

status
opgeleverd najaar 2020

Gerelateerde projecten

CPO De Cultuurcompagnie Arnhem

Kulturhus Sonnenburgh IJsselmuiden

De Grote Zwaan Nijmegen

OKC Nij Smellinghe Drachten