Dudok Willemsplein Arnhem

Verduurzaming en revitalisatie van de enige Dudok in Arnhem, het kantoorpand ‘De Nederlanden van 1845’ uit 1939 en sinds enkele jaren de thuisbasis van opZoom. In opdracht van Triodos Vastgoedfonds.

In 2011 heeft Triodos het rijksmonument verworven vanwege haar strategische ligging pal naast Arnhem Centraal en de binnenstad, haar monumentale waarde en het feit dat het pand nog steeds uitstekend dienst doet als kantoorgebouw.

In 2013 is de entreepartij flink opgefrist, waarbij op de plek waar ooit ‘1845’ sierde nu de tekst ‘DUDOK’ de opgang naar de kantoren markeert. Het bellentableau is in stijl teruggebracht en een lichtbak ter plaatse van de oude portiersloge toont ‘DUDOK’ vlak na oplevering in 1939. Een gemarmerde gietvloer herstelt een oude marmeren vloer die al decennia is verdwenen en het lichtgrijsblauwe tegelwerk is door het hele trappenhuis aangeheeld en voorzien van verdiepingsaanduiding. De oorspronkelijke kleur geel is teruggebracht in het hekwerk. Passende Gispen(achtige) armaturen maken de chique industriële sfeer in het interieur weer af, en ‘DUDOK’ weer representatief.

In 2018 heeft opZoom een voorstel gedaan om de oorspronkelijke achterzijde van het pand aan de Oude Stationsstraat op te knappen en in ere te herstellen. Deze verrommelde zone ligt inmiddels in het open vizier van de voetgangers die vanuit Arnhem Centraal naar het centrum lopen en is een belangrijke voorgevel geworden. Provisorische vluchtroutes, trappen en hekken worden vervangen in Dudok-stijl, de oude belettering op de kopgevel komt terug, de gevel wordt opgefrist en de oude garage van de bankdirecteur wordt omgetoverd tot een hip koffietentje.

opdrachtgever
Triodos Vastgoedfonds Zeist

ontwerpteam
Marie-Jeanne Sas met Ronnie van den Wildenberg en Klaas Tuin

project
restauratie van een rijksmonument, oa alle representatieve entreegebieden, oorspronkelijke achtergevel

status
interieur opgeleverd zomer 2013, bouwvoorbereiding exterieur voorjaar 2018

Gerelateerde projecten

Wijkcentrum Bakermat Arnhem

Nieuwe Kerk Arnhem

De Boulevard Arnhem

Kulturhus Sonnenburgh IJsselmuiden