Dudok Willemsplein Arnhem

Kick off van de verduurzaming van de enige Dudok in Arnhem, het kantoorpand ‘De Nederlanden van 1845’ uit 1939 en sinds enkele jaren de thuisbasis van opZoom. In opdracht van Triodos Vastgoedfonds.

In 2011 heeft Triodos het rijksmonument verworven vanwege haar strategische ligging pal naast Arnhem Centraal en de binnenstad, haar monumentale waarde en het feit dat het pand nog steeds uitstekend dienst doet als kantoorgebouw. Dudok wordt uiteindlijk verduurzaamd van G naar A++, waarbij de aanpak van de entreepartijen binnen en buiten de start zijn. De door Dudok ontworpen rijkdom wordt in ere hersteld!

De entreepartij is flink opgefrist, waarbij op de plek waar ooit ‘1845’ sierde nu de tekst ‘DUDOK’ de opgang naar de kantoren markeert. Het bellentableau is in stijl teruggebracht en een lichtbak ter plaatse van de oude portiersloge toont ‘DUDOK’ vlak na oplevering in 1939. Een gemarmerde gietvloer herstelt een oude marmeren vloer die al decennia is verdwenen en het lichtgrijsblauwe tegelwerk is door het hele trappenhuis aangeheeld en voorzien van verdiepingsaanduiding. De oorspronkelijke kleur geel is teruggebracht in het hekwerk. Passende Gispen(achtige) armaturen maken de chique industriële sfeer in het interieur weer af, en ‘DUDOK’ weer representatief.

Dudok is één van de 6 gebouwen van Triodos Vastgoed in Gelderland dat meedoet met de pilot om uiteindelijk de gehele vastgoedportefeuille van Triodos energieneutraal te maken. Het vastgoed zélf gaat de energie duurzaam opwekken en opslaan, en de 6 energiehuishoudens worden aan elkaar gekoppeld. Het project ‘De Nederlanden van 2020’ werd door Triodos gelanceerd tijdens de Dutch Green Building Week 2014, in samenwerking met de Energy Exchange Enablers.

opdrachtgever
Triodos Vastgoedfonds Zeist

ontwerp
Marie-Jeanne Sas

project
restauratie van een rijksmonument, oa alle representatieve entreegebieden

status
opgeleverd zomer 2013

 

Gerelateerde projecten

De Reünie Veenendaal

Doorstroomvoorziening Arnhem

Piushove Nijmegen

Catharinahof Nijmegen