Wijkcentrum Bakermat Arnhem

De voormalige Diaconessenkerk te Arnhem is afgelopen jaar getransformeerd naar een wijkontmoetingsplaats en -activiteitencentrum. De Stichting Wijkcentrum Bakermat richt zich in haar programmering op een breed palet aan activiteiten. Het gebouw biedt onderdak aan onder andere concerten, exposities, wijklunches, lezingen en bijeenkomsten. De Rembrandtzaal (de monumentale kerkzaal) is de grootste ruimte en is door haar veranderende functie toe aan een herinrichting.

Het uit 1959 stammende gemeentelijk monument is ontworpen door dhr. C. Posthumus Meyjes Jr. en deed jaren dienst als kapel van het Diaconessenhuis en na de sloop van het ziekenhuis als wijkkerk. Tegenwoordig is het monument in bezit van Gemeente Arnhem en wordt sinds 2020 verhuurt aan de Stichting.

Het ontwerp van opZoom richt zich op de inrichting en een upgrade van de voormalige kerkzaal: de ‘’Rembrandtzaal’’, om het gebruik en de uitstraling van de zaal te verbeteren. Waarbij de ruimtelijkheid recht doet aan de monumentale waarde van deze ruimte.

De Rembrandtzaal kent een symmetrische opbouw met een centrale middenbeuk en twee zijbeuken. De middenbeuk wordt eenvoudig gekaderd door vier kolommen. De centrale entree van de zaal is onder het balkon geplaatst. De symmetrische opbouw werkt ook door in de uitwerking van het houten plafond, de achterwand bij het podium waarbij de maat is aangehouden tussen de kolommen voor het metselwerk.

Het materiaalgebruik is somber met metselwerk en vooral witte wanden. Daarnaast is er aan weerszijden van het balkon een houten wandafwerking toegepast. 

Het uitgangspunt van opZoom is om met één grotere ingreep meerdere oplossingen te bieden. Er is gekozen voor een centraal meubel bij binnenkomst onder het balkon waarin opslag, de garderobe en een uitgiftepunt zijn meegenomen. Met deze ingreep wordt er ook ruimte gemaakt voor ontmoeting. Dit meubel gaat mee met de symmetrie die al aanwezig is in de zaal, en versterkt deze nog meer.

Met het materiaalgebruik sluiten we aan op bestaande elementen in de zaal, zoals de houten wandafwerking aan weerszijden van het balkon. Deze uitstraling willen we terugbrengen in het nieuwe meubel. Daarnaast creëren we een intiemer gevoel door een hoge lambrisering in een accentkleur die aansluit op tinten uit het bestaande metselwerk. Zo creëren we een warmere uitstraling en meer eenheid. De intimiteit versterken we door een nieuw niveau verlichting aan te brengen. Door tussen de vier kolommen een rail met spots te plaatsen wordt deze ruimte extra benadrukt. Daarnaast kunnen hiermee het podium en de exposities extra uitgelicht worden.

opdrachtgever
Stichting Wijkcentrum Bakermat

ontwerpteam
Johan Blokland en Mieke Bloem

project
herinrichting en upgrade Rembrandtzaal

status
omgevingsvergunning

Gerelateerde projecten

Koepelgevangenis Arnhem

Kulturhus Sonnenburgh IJsselmuiden

De Winckelsteegh Nijmegen

Nieuwe Kerk Arnhem