Villa Klingelbeek Arnhem

Herstel en restauratie van de karakteristieke en monumentale villa aan de oevers van de Rijn, waarbij royale en luxe appartementen en een penthouse zijn gerealiseerd. In opdracht van Schipper Bosch.

Al even stond Villa Klingelbeek wat verloren als een schone slaapster op haar landgoed aan de Rijn. Haar vorige eigenaar had grootse plannen, ging flink slopen, maar hield daar halverwege door omstandigheden mee op. Een gehavend terrein en dito gebouwen bleven achter. Schipper Bosch herkende echter haar schoonheid en kocht even later deze prachtige, romantische locatie: hoog tijd om deze wakker te kussen…!

De van oorsprong 18e eeuwse Villa Klingelbeek blijft op het herstelde en vernieuwde landgoed (Buro Harro) het stralende middelpunt, op de as vanaf de entreepoort aan de Klingelbeekseweg richting de Rijn. Links en rechts van de villa zijn aan het entreeplein de oorspronkelijke koetshuizen op eigentijdse wijze hersteld, en ook op twee andere plekken op het geaccidenteerde terrein is subtiel woningbouw toegevoegd middels een bosvilla en een woonhof (Landgoed Klingelbeek).

Het landgoed is eeuwenlang bewoond geweest door welgestelde families en Arnhemse notabelen, en werd aan het begin van de 20e een klooster van paters en fraters. Tijdens WOII werd het terrein gevorderd door de nazi’s en raakte de villa tijdens de Slag om Arnhem zwaar beschadigd aan de Rijnzijde. Na de oorlog is het pand op een sobere en doelmatige, maar niet op een bij de villa passende wijze hersteld.

Naar ontwerp van opZoom’s is de nog redelijk gave entreezijde volledig gerestaureerd en in oude glorie hersteld. Hetzelfde geldt voor de zijgevels die al enigszins gemuteerd waren naar een sobere jaren 50 uitstraling. Aan de Rijnzijde is de grotendeels naoorlogse gevel op eigentijdse wijze vervangen door een meer romantische vooroorlogse interbellum variant, gecompleteerd met veranda’s, franse balkons en luiken, op zuid, aan de Rijn. Ook het souterrain heeft nu een woonbestemming (studio’s) en vormt de nieuwe plint en het basement van het gebouw.

Op de begane grond en de eerste verdieping zijn met behoud van de authentieke structuur en details, royale en luxe appartementen gerealiseerd, met alzijdig penthouse onder de kap. Alle woningen hebben een uitbundig uitzicht op de Rijn.

opdrachtgever
Schipper Bosch

ontwerpteam
Marie-Jeanne Sas en Martijn Kempkens mmv Maikel Zanfrisco

project
restauratie en transformatie van een monumentale villa naar meerdere luxe appartementen en een penthouse

status
opgeleverd najaar 2023

Gerelateerde projecten

Molukkenstraat Nijmegen

Koepelgevangenis Arnhem

Diezerstraat Zwolle

Leven in Lankforst Nijmegen