De Boulevard Arnhem

De transformatie van de 19e eeuwse monumentale ambachtsschool (voorheen het Gelders Mozaïek) aan de Boulevard Heuvelink te Arnhem naar een karakteristiek woongebouw met lofts. In opdracht van bouwcombinatie Klok-Draisma en SPF Beheer bv.

Meer dan een eeuw lang hebben leerlingen aan de Boulevard Heuvelink in Arnhem technisch onderwijs gekregen. Wat in 1895 begon als de Ambachtsschool ging via de Technische School ‘de Boulevard’ en het VBO over in het VMBO van het ‘Gelders Mozaïek’. Aan deze schoolfunctie is met de verhuizing van het onderwijs een eind gekomen.

De aan de achterzijde gelegen recentere aan- en uitbouwen zijn afgelopen jaar gesloopt om ruimte te maken voor nieuwe ontwikkelingen en het 19e eeuwse monumentale pand wordt getransformeerd naar een woongebouw.

opZoom heeft voor deze transformatie het ontwerp gemaakt. Het concept gaat uit van de ruimtelijke kwaliteit van het gebouw. Deze kwaliteit zit in de overmaat in verdiepingshoogten met de hoge gevelpuien en de formele structuur van de ontsluitingsgang met lokalen en royale trappenhuizen. De loftwoningen behouden door de insteekverdieping en het sanitair-meubel deze kwaliteiten. De toegevoegde doorbraak van de 2e verdieping naar de monumentale kap versterkt dit principe.

De gevel wordt zoveel mogelijk gerespecteerd. Van binnenuit wordt de schil geïsoleerd en de bouwfysisch zwakke stalen kozijnen worden vervangen door geïsoleerde nieuwe kozijnen. Naast deze verbetering voegen we een nieuwe kraag toe aan het gebouw. Deze kraag is een nieuwe eigentijdse toevoeging die de nieuwe functie toont. Dit zijn de hekwerken, de balkonnetjes en de aangeheelde gevels aan de achterzijde. Ook hier halen we deel van de historie naar boven.

Juni 2018: de eerste fase van de verhuur is gestart, zie Avenu1895 voor de laatste updates.

opdrachtgever
Bouwcombinatie Klok-Draisma en SPF Beheer bv

ontwerp
Johan Blokland en Christelle Oude Vrielink mmv Klaas Tuin en Marcel Plomp

project
Transformatie van een monumentale ambachtsschool naar een woongebouw met 40 lofts

status
Opgeleverd januari 2019

 

Gerelateerde projecten

Bunschoterhof Ede

Piushove Nijmegen

De Grote Zwaan Nijmegen

Centrum West Driebergen