Diezerstraat Zwolle

Tot omstreeks jaren ’80 had V&D een filiaal gelegen aan de Diezerstraat te Zwolle. Hiervoor waren diverse historische panden samengevoegd tot één groot warenhuis. Na het vertrek naar een andere locatie is het pand opgedeeld in meerdere winkels. Het hoekpand, grenzend aan de Diezerstraat en het Koningsplein, is lange tijd in gebruik geweest door schoenenwinkel Dolcis. Onze opdrachtgever, Nelson Schoenen, heeft het pand in 2016 overgenomen. Veel ruimte werd nog onbenut en zou getransformeerd kunnen worden tot woningen. Wij hebben een ontwerp gemaakt voor de realisatie van 7 appartementen en vergroten van de commerciële functie door het herstellen van de kelder.

Panden met een verleden een nieuwe functie geven is een ontdekkingstocht. Wie goed kijkt ziet de lagen en veranderingen in de tijd. Door archiefonderzoek ontdekte we dat de winkel oorspronkelijk uit drie verschillende panden bestond. Het opmerkelijke hoekpand aan de Diezerstraat was oorspronkelijk het bonbonhuis met een rijk gedetailleerde gevel. Er werd nog aan de winkelstraat gewoond, maar naarmate de winkel groter werd verhuisde de woonfunctie naar de verdiepingen. Een zelfde ontwikkeling zien we ook bij het smalle pand daarnaast. Met de komst van de V&D zijn de winkelpuien samengevoegd tot één front. Deze sterke versobering van de gevel ging ook ten kosten van de rijk versierde dakkapellen, deze werden samengevoegd tot één zwaar uitgevoerde goot. Het smalle pand werd uitgehold en bestemd als het centraal trappenhuis van het warenhuis.  Het lagere volume gelegen aan het Koningsplein was oorspronkelijk een Café en Biljartzaal. Maar ook hier is met de komst van de V&D een versobering van de gevel doorgevoerd.

Met de transformatie naar een winkel met woonfunctie op de verdiepingen veranderen we ook de gevels. We herstellen de achtergevel en plaatsen daar de hoofdentree voor de woningen. In de indeling en positie van de kozijnen sluiten we aan bij de historische indeling van de verdiepingen. Ook de voorgevel zal worden hersteld. De goot, die nu nog meerdere panden verbind, herstellen we weer naar één goot per pand. Ook de aanzet van de voormalige dakkapellen worden hersteld. Hierdoor zijn de oorspronkelijke panden weer leesbaar. In de nieuwe winkelentree word dit effect versterkt door ook daar onderscheid te maken.

Qua indeling van de woningen volgen we zoveel mogelijk de oorspronkelijk structuur van de panden. De meeste woningen zijn uitgevoerd als maisonnettes met beneden wonen en boven slapen. Om voldoende daglicht in de woningen te krijgen worden voormalig dichtgezette openingen geopend. Ook maken we nieuwe moderne sneden in de zijgevel in de vorm van Loggia’s.

Ingenieursbureau Groothedde heeft het gebouw 3D ingescand. Op basis van de pointcloud is het ontwerp verfijnd zodat er geen verassing zijn tijdens de uitvoering. De realisatie van de nieuwe winkel is momenteel in uitvoering. Later dit jaar zullen ook de woningen worden gerealiseerd.

opdrachtgever
Nelson Schoenen B.V.

ontwerpteam
Johan Blokland met Marcel Plomp mmv Maikel Zanfrisco en Mieke Bloem

project
7 appartementen en commerciële functie in voormalig warenhuis

status
in uitvoering 2021

Gerelateerde projecten

Supermarkt Veldstraat Ulft

Winkelcentrum Stadsdennen Harderwijk

Nelson schoenenwinkels

Bibliotheek Oost-Achterhoek Lichtenvoorde