Smeltkroes Ulft

Het huidige centrum van Ulft wordt gekenmerkt door een grotendeels monofunctioneel winkelgebied. In de loop van de laatste decennia heeft het zich steeds verder losgeweekt van de structuur van het historische dorp. In opdracht van VolkerWessels Vastgoed en Wonion.

Het nieuwe centrumplan plaatst het winkel-gebied terug in het centrum van de dorpse structuur en intensiveert de multifunctionaliteit. Het is gebaseerd op de functies van wonen, winkels, parkeren en dienstverlening.

De eerste invulling van het plan vindt plaats op de locatie ‘Smeltkroes’. Dit onderdeel is cruciaal voor de continuïteit van het winkelgebied. Het is de koppeling tussen het historische Kennedyplein nabij de kerk en de vervangende nieuwbouw van winkels en woningen op de locatie ‘de Blenk’. De nieuwbouw op deze locatie realiseert tweezijdige bewinkeling aan de Kerkstraat, die tevens autoluw wordt gemaakt. De bebouwing van de Smeltkroes is onderverdeeld in verschillende kleinere bouwvolumes om de schaal van het dorp te respecteren. Aan de winkelstraat staan de wat formelere panden met een opbouw in massa die gelijk is aan de tegenovergelegen gevelwand. Met verschillende diepe kleuren ‘wasserstrich-steen’ en harstenen plinten ontstaat er een rijk en duurzaam gevelbeeld. Aan de Deken Nijkampstraat zijn enkele woningen ontworpen met een voordeur aan de straat en het wonen aan een terras op de verdieping.

De verschillende losse volumes garanderen tevens licht en zicht op de daktuin. Zo is de gevel ter plaatse van het koor van de kerk open gehouden om zicht te houden op dit markante gebouw en om voldoende daglicht te garanderen voor de woningen. Alle woningen op de 1e verdieping hebben behalve een balkon, ook een royaal terras op dit collectieve dek. Buxushagen, schelpenpaden en schanskorven versterken de groene, informele sfeer. Op mooie dagen is het beschutte en rustige buitenwonen op dit dek nadrukkelijk aanwezig terwijl een verdieping lager alle centrumvoorzieningen voorhanden zijn.

opdrachtgever
VolkerWessels Vastgoed, Wonion

ontwerp
Johan Blokland

project
2.400m² commerciële ruimte, 5 grondgebonden woningen, 31 appartementen en een stallingsgarage met 75 plaatsen

status
opgeleverd 2011

 

Gerelateerde projecten

Centrumplan 't Harde

Nieuwmarkt Lichtenvoorde

Diezerstraat Zwolle

Winkelcentrum Stadsdennen Harderwijk