Centrum West Driebergen

Verduurzaming van huurwoningen in het centrum van Driebergen, in nauwe samenspraak met de huidige bewoners. In opdracht van Heuvelrug Wonen.

In het centrum van Driebergen heeft Heuvelrug Wonen 93 eengezins- en portiekwoningen. Het is vroeg naoorlogs bezit en sluit qua beeld en energieprestatie niet meer aan op de huidige eisen. Ruim een jaar is er intensief overlegd met de Denktank, een groep betrokken vertegenwoordigers vanuit de bewoners. Door te luisteren, vertellen over de mogelijkheden, wensen te peilen en een enquête uit te zetten is er gezamenlijk gekozen voor een verbetervoorstel. Het vanaf het begin van het proces al meedenken en meepraten heeft geleid tot een afgewogen ontwerp. Naast het verbeteren van de uitstraling en de energieprestatie heeft de Denktank ook verbeteringen tav geluidsoverlast en functionele aanpassingen op tafel gelegd en ook weten te realiseren.

Een aandachtspunt van de bewoners was het portiek. Zij ervaren hiervan veel geluidsoverlast. Door het aanbrengen van een nieuwe entreepui, een akoestisch plafond, nieuwe voordeuren en akoestische fotopanelen hebben we dit kunnen verbeteren. Daarnaast hebben de woningen twee zeer ondiepe balkons die niet goed bruikbaar zijn. Door het vergroten van de balkons aan de voorgevel is er meer ruimte om in het zonnetje te zitten.
Eén van de type eengezinswoningen heeft nog een inpandige berging. Veel bewoners hebben deze ruimte al bij hun keuken betrokken. Om dit gewijzigde gebruik te ondersteunen krijgen de bewoners de keuze uit verschillende gevelindelingen. De alternatieve gevels bieden meer licht of ruimte om het keukenblok tegen de gevel te plaatsen.
Overige wensen waren het hebben van een vaste trap naar zolder, een aansluitpunt voor de wasmachine en een nieuwe achterpui met openslaande deuren. Deze kunnen optioneel worden gerealiseerd.

Voor alle woningen is er naast dubbelglas en spouwmuurisolatie gekozen voor een nieuw dak. Dit nieuwe dak isoleert en integreert de zonnepanelen en de goten op éénzelfde manier en zorgt voor een eenduidige en passende nieuwe uitstraling.

opdrachtgever
Heuvelrug Wonen

ontwerp
Johan Blokland met Marcel Plomp en Klaas Tuin

project
groot onderhoud van 93 woningen

status
start bouw voorjaar/zomer 2018

 

Gerelateerde projecten

Nieuwe Kadekwartier Arnhem

Witte woningen Arnhem

Lindehof Beek

Catharinahof Nijmegen